Kuskus je vlastne jemnozrnná cestovina. Vyrába sa mletím a drvením tvrdozrnnej pšenice, z tzv semoliny, ktorá je pre výrobu kuskusu najlepšia. Z nej sa potom robia maličké guličky. Kuskus obsahuje veľa uhľohydrátov, bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, E, vápnik, fosfor, železo a čo je najlepšie, že kuskus obsahuje iba malé minimum tuku.
1 šálku kuskusu, 1 cibuľu, 1 rajčinu, 2 papriky, 3 malé čerstvé uhorky (alebo 1 menšia cuketa), soľ, korenie, akákoľvek zmes korenia a byliniek (napríklad na pizzu), sójovú omáčku, olivový olej.
Všetku zeleninu si nakrájame na malé kúsky. Kuskus si dáme do hrnca, osolíme a zalejeme vriacou vodou asi tak 1 – 1,5 centimetra nad kuskus. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme nabopna. Na väčšej panvici si na oleji urestujeme cibuľu dozlatista, pridáme ostatnú zeleninu a všetky ingrediencie, podlejeme troškou vody a dusíme asi tak 5 minút. Nakoniec pridáme kuskus, premiešame, chvíločku prehrejeme, odstavíme.
Môžeme podávať. Ako už bolo spomenuté, kuskus má málo tuku. 100g kuskusu má len necelý 1g tuku a cca 117 kalórií. Ako už vieme zelenina má zanedbateľné množstvo kalórií. Kuskus je určite vhodný aj na redukciu hmotnosti, aj keď má trochu viacej sacharidov (100g kuskusu – 22g sacharidov), na druhej strane ich energiu dobre využijete pri športe.