Potrebujeme: 1 konzervu bielej fazule v slanom náleve, 1 konzervu mexickej zeleniny (kukurica, hrášok, červená paprika), 1 väčšiu cibuľu, klobásu, 2 menšie konzervy paradajkového pretlaku, 1 chilli papričku, 1PL vegety, soľ, korenie, olej alebo 1PL bravčovej masti.
Ako na to: cibuľu si nakrájame nadrobno, klobásu na kolieska. V hrnci si rozpálime olej alebo masť a cibuľu s klobásou orestujeme. Pridáme všetky ostatné ingrediencie (chilli papričku nasekáme nadrobno), okrem soli a pretlaku. Zalejeme vriacou vodou z rychlovarnej konvice - cca 2 litre. Premiešame a 5 minút povaríme. Potom pridáme pretlak, dobre premiešame a ešte 10 minút pomaly povaríme. Ak máme kyslejší pretlak, môžeme podľa chuti pridať trochu cukru. Na záver ešte dochutíme soľou podľa potreby.
Môžeme podávať s čerstvým tmavým pečivom.