Špenát chráni oči, zmierňuje príznaky hemofílie, upokojuje nervy a posilňuje mozog, udržiava zdravý krvný tlak, posilňuje srdce, spevňuje zuby, znižuje zápal, bojuje proti rakovine, podporuje rast detí. Zemiaky, podobne ako ryža či cestoviny, obsahujú značné množstvo sacharidov. Takže na redukciu hmotnosti nie sú najvhodnejšie, ale pre aktívnych športovcov sú ideálne, keďže sacharidy dodajú dostatočnú energiu na kvalitný športový výkon.
200g mrazeného špenátového pretlaku, 600g varených zemiakov, majoránku, čierne mleté korenie, soľ, 1 strúčik cesnaku, olej, 2 vajcia.
Na oleji si rozpustíme špenát, pridáme roztlačený cesnak, korenie, majoránku, chvíľu povaríme. Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme k ním špenát, 2 vajíčka, osolíme a pomiešame. Placky pečieme na papieri pri 180 stupňoch asi 20-25 minút alebo vysmážame na panvici.
Podávame samé alebo ako prílohu. Samozrejme placky pečené na papieri v rúre sú zdravšie, menej kalorické ako tie, ktoré vysmažíme na oleji v panvici. Ak sa už rozhodnete placky vysmážať, lebo ich chcete mať šťavnatejšie, tak ich aspoň po usmažení ukladajte na savú kuchynskú papierovú utierku alebo servítku :).