Recepty


„Chutné recepty na každý deň“

Bravčová panenka so slivkovou omáčkou: Výborná kombinácia lahodného mäsa a výraznej chuti sliviek

Potrebujeme: 500g bravčovej panenky, sušené slivky, soľ, mleté čierne korenie, olej, Na omáčku: 1dcl červeného vína, 1dcl vody, cca 100g sušených sliviek, čierne mleté korenie, 1PL medu, štipku škorice, 2-3 klinčeky, soľ, 1KL masla.

Bravčová panenka so slivkovou omáčkou

Ako na to: panenku si umyjeme, tenším a dlhším nožom urobíme v strede otvor. Do otvoru natlačíme sušené slivky. Dávame pozor, aby sme mäso neroztrhli, lebo je veľmi jemné. Koniec otvoru uzavrieme špáradlami. Panenku zvonka osolíme, okoreníme. Na panvici s rozpáleným olejom panenku prudko opečieme z každej strany. Opečené mäso dáme na pekáč, podlejeme výpekom a dáme dopiecť do rúry pri 180 stupňoch asi 45 minút. Pečieme prikryté alobalom. Ako na omáčku: nakrájané sušené slivky dáme variť do vody a vína a pridáme ostatné ingrediencie (okrem masla). Po 15 minútach slivky rozmixujeme ponorným mixérom, ale pred tým vyberieme klinčeky! Ak nám počas varenia omáčka veľmi zhustne, tak dolievame vodu.

Bravčová panenka so slivkovou omáčkou

Bravčová panenka so slivkovou omáčkou

Bravčová panenka so slivkovou omáčkou

Omáčku nakoniec dochutíme a pridáme lyžičku masla. Podávame s ryžou.

Bravčová panenka so slivkovou omáčkou

...

Niečo nové do kuchyne?