Potrebujeme: 150g bielej suchej fazule, 150g slanej údenej šunky, 2 väčšie mrkvy, 1 petržlen, 1 kocka masoxu, vegeta, čierne korenie, soľ Na zápražku: olej, 3-4PL polohrubej múky, 1PL mletej sladkej papriky.
Ako na to: fazuľu si večer v deň pred varením namočíme do vody, aby sa rýchlejšie uvarila. Šunku si nakrájame na kocky, mrkvu na tenšie kolieska alebo pol kolieska, časť petržlenu tiež na malé kúsky. Všetko dáme variť asi do 3 litrov vody spolu so soľou, korením a vegetou. Po uvarení fazule a šunky (asi po 1,5 hodiny) do polievky vlejeme zápražku.
Ako na zápražku: v menšom hrnci rozohrejeme olej, prisypeme múku, opražíme (na strednom ohni, nech sa nám múka nepripáli), pridáme 1PL papriky, premiešame. Zalejeme hneď studenou vodou – asi 1,5 až 2dcl, aby paprika nezhorkla. Zápražku vylejeme do polievka a ešte 10 minút povaríme.