Zdravie


„Zdravie máš len jedno“

Cibuľa

Cibuľa je už tisíce rokov osvedčeným ľudovým prostriedkom proti mnohým neduhom, ťažkostiam a chorobám. Veď aj slzenie, ktoré vyvoláva pri krájaní, má liečivé účinky. Keď si uslzené oči utriete, rohovka je zbavená všetkých choroboplodných baktérií. Cibuľa ničí baktérie aj na ostatných slizniciach a vracia nám zdravie a odolnosť. Vo všetkých krajinách, kde v staroveku prekvitala medicína, bola cibuľa obľúbeným liečivým prostriedkom: v Číne, Indii i na Blízkom východe. Odtiaľ sa rozšírila do celého sveta. Na rozdiel od iných citlivejších druhov zeleniny si cibuľa pri raste vytvára toľko obranných látok proti škodlivému hmyzu a baktériám, že ju netreba chrániť chemicky. Každá cibuľa je malá továreň na výrobu alicínu a iných sírnatých zlúčenín, ktoré majú silný antibakteriálny účinok na sliznice, pomáhajú predchádzať infekciám a chránia jemné a citlivé epitelové bunky (vrchnú vrstvu slizníc). Sliznice nosohltana sa nám dezinfikujú už pri krájaní cibule a účinok týchto dráždivých látok trvá ešte aj v obličkách, močovom mechúri a vlastne v celých močových cestách, kde likvidujú a liečia zápaly. Éterické oleje, niektoré bielkoviny a flavonoidy (rastlinné ochranné látky) účinne znižujú krvný tlak a hladinu tukov v krvi. Tieto vlastnosti cibule by mali využívať najmä ľudia vyšších vekových kategórií. Cibuľa zlepšuje chuť do jedla, preventívne pôsobí proti chorobným zmenám na cievach (najmä na žilách), zlepšuje prekrvenie, ochorenia ciev a lieči hemoroidy. Cibuľa má vysoký obsah kyseliny listovej (na dobrú náladu, krvotvorbu a omladzujúci rast buniek) i vitamínu C (na imunitný systém, mentálnu sviežosť a produkciu hormónov). Cibuľa je veľmi bohatá na železo, stimuluje krvotvorbu a zabezpečuje životne dôležitý transport kyslíka do buniek – rýchlejšie a efektívnejšie ako ostatné potraviny obsahujúce železo. Cibuľa obsahuje aj mnoho zinku z pôdy (na spevnenie väzivového tkaniva, zvýšenie libida, povzbudenie mozgovej činnosti, ako aj na spevnenie ciev). Cibuľa má podobné liečivé účinky a široké medicínske použitie ako cesnak.

Cibuľa na zníženie krvného tlaku:

Už starí Egypťania, Gréci a Rimania vedeli, že cibuľa je výborným prostriedkom na zníženie krvného tlaku. Malá porcia cibuľového šalátu (jedna cibuľa, ocot, trochu soli) je účinnejšia ako farmaceutický preparát. Ak zjeme cibuľu a päť minút sa fyzicky namáhame až do spotenia (beh, bicyklovanie, tanec alebo strečing), nebezpečné hodnoty tlaku výrazne klesnú. Ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom by si mali kúpiť tlakomer, aby sa o liečivých účinkoch cibule presvedčili na vlastné oči.

Cibuľa