Vychutnávaš si šťavnaté čučoriedky a ani len netušíš ako sú prospešné tvojmu zdraviu? Ovocie a zelenina pre naše zdravie. Pozrime sa na to, ako môžu pomôcť nášmu organizmu. Nájdeš tu aj rôzne iné zaujímavé články o zdraví. Tak si len hore vyber kategóriu a prečítaj si niečo „zdravé“. Všetky informácie na portáli www.modryweb.sk v kategórii Zdravie sú čisto informatívneho charakteru. Ich aktuálnosť a pravdivosť si vždy over so svojim lekárom.
Pravlasťou jablka je stredná Ázia. Odtiaľ sa jeho pestovanie rozšírilo do Európy a ostatných končín sveta. Gény v jadierkach, ktoré sú nositeľmi genetickej informácie, sa v priebehu stáročného vývoja zmenili a prispôsobili klimatickým podmienkam. V našej zemepisnej oblasti je sortiment jabloní v porovnaní s...
Celý článok >
O tom, že telo potrebuje dostatok tekutín, všetci vedia, ale na pitný režim sa väčšinou sústredíme až v lete. Ľudské telo pritom potrebuje pravidelný prísun tekutín počas celého roka, a najmä v čase, keď sa po zime zbavuje nahromadených škodlivín, ktoré sa v ňom usadili vinou...
Celý článok >
Jahody vďaka jedinečnej chuti patria k najobľúbenejším druhom ovocia. S jahodami sa pripravujú vynikajúce zákusky a torty, varia sa z nich lahodné lekváre, ale najlepšie sú predsa len čerstvé. Jahoda patrí do čeľade ružovitých a pochádza z Európy. Okrem lesných jahôd je množstvo kultúrnych...
Celý článok >
Obyvateľom južných krajín môžeme len úprimne závidieť - po veľkú časť roka majú krásne slnečné počasie a na pôde im rastú také lahôdky ako cukety. Našťastie cukety si získali obľubu už aj u nás a vo vhodných klimatických podmienkach ich pestujú mnohí záhradkári. Cuketa pochádza zo...
Celý článok >
Je krásna na pohľad, mäkučká a zamatová na dotyk - len do nej zahryznúť. Pod hebkou šupkou sa skrýva množstvo vitamínov a účinných biologických látok. Broskyňa pochádza z Číny, dnes je však najrozšírenejšia v Stredomorí. Broskyne sa pestujú aj v iných miernych a teplých oblastiach sveta...
Celý článok >
Cibuľa je už tisíce rokov osvedčeným ľudovým prostriedkom proti mnohým neduhom, ťažkostiam a chorobám. Veď aj slzenie, ktoré vyvoláva pri krájaní, má liečivé účinky. Keď si uslzené oči utriete, rohovka je zbavená všetkých choroboplodných baktérií...
Celý článok >
Banán je bohatý na sacharidy, preto má schopnosť dobre zasýtiť. Zo zdravotného hľadiska najúčinnejšou látkou v banáne je draslík, ktorý v rámci látkovej premeny tvorí protiváhu sodíku. Kým sodík viaže vodu a zvyšuje krvný tlak, draslík pôsobí presne naopak...
Celý článok >
Sýtozelené hlávky brokolice sa ešte neudomácnili v každej kuchyni, ale jej obľuba veľmi rýchlo rastie. Zvyšujúca sa popularita brokolice má jednoduchú príčinu: ľahko sa pripravuje, je zdravá, dostať ju kúpiť aj v zmrazenom stave a vynikajúco chutí. Brokolica patrí do veľkej...
Celý článok >
Citrón má veľmi mnohoraké využitie – robí sa z neho šťava, používa sa ako korenina a ľudia, ktorí majú radi kyslé, ho dokonca jedia celý. Americký biochemici najnovšie odporúčajú rozkrojiť citrón na štyri časti a dužinu vyjesť. Prvé sústo nie je ľahké, no podnebie a jazyk...
Celý článok >