Zdravie


„Zdravie máš len jedno“
Zobraziť recenzie

Zdravie

Vychutnávaš si šťavnaté čučoriedky a ani len netušíš ako sú prospešné tvojmu zdraviu? Ovocie a zelenina pre naše zdravie. Pozrime sa na to, ako môžu pomôcť nášmu organizmu. Nájdeš tu aj rôzne iné zaujímavé články o zdraví. Tak si len hore vyber kategóriu a prečítaj si niečo „zdravé“. Všetky informácie na portáli www.modryweb.sk v kategórii Zdravie sú čisto informatívneho charakteru. Ich aktuálnosť a pravdivosť si vždy over so svojim lekárom.

Tmavá čokoláda

10 potravín na zlepšenie pamäti - "Magazín"

Naša strava môže mať výrazný vplyv na našu pamäť a kognitívne schopnosti. Ak chcete podporiť svoj mozog a zlepšiť pamäť, urobte miesto v jedálničku pre týchto desať potravín, ktoré majú skvelé vlastnosti pre kognitívne zdravie a sviežu myseľ...

Celý článok >

Jablko, dobrý pomocník očisty

Telo treba po zime upraviť, očisťiť - "Magazín"

Očistné kúry nemusia byť strašiakom. Pár dní striedmeho stravovania zvládne každý. Prečo odlahčiť jedájny lístok? Dôvodov je hneď niekoľko. Ľudský organizmus počas zimy nefunguje tak dobre ako v teplejších mesiacoch. Trávenie je pomalšie a v tele sa hromadia škodlivé látky. Nestrávené zvyšky...

Celý článok >

Ovocie a zelenina

Vitamíny: Dôležité informácie, ktoré by ste mali poznať - "Magazín"

Vitamíny účinkujú v tele v spolupráci s inými látkami, ktoré potrava obsahuje, ale vitamíny v tabletkách nie. Umelé vitamíny by preto nemali stravu nahrádzať, ale iba dopĺňať...

Celý článok >

Ananás

Ananás - "Ovocie"

Ananás okrem biotínu, vitamínu B12 a vitamínu E poskytuje všetky ostatné vitamíny a 16 rôznych minerálov a stopových prvkov. Za to, že je jedným z najúčinnejších prírodných liečiv, však vďačí nezvyčajne vysokému obsahu bromelínu. Proteolytický enzým bromelín štiepi bielkoviny a pomáha...

Celý článok >

Najzdravšie potraviny

Najzdravšie potraviny - "Magazín"

Zistite, ktoré potraviny sú označované ako najzdravšie a prečo by mali byť súčasťou vášho jedálnička. Náš zoznam vám poskytne ucelený prehľad o superpotravinách, vitamínových bombách a zdravých proteínoch, ktoré podporia vašu celkovú pohodu a vitalitu...

Celý článok >

Artičoky

Artičoky - "Zelenina"

V krajinách Stredomoria , napríklad v južnom Francúzku, su artičoky také rozšírené ako u nás mrkvu či petržlen. Najlahodnejšie sú dužnaté súkvetia. V poslednom čase artičoky aj u nás získavajú čoraz väčšiu obľubu. Artičoka pochádza zo severnej Afriky a od 16.-17. storočia sa pestuje vo...

Celý článok >

Avokádo

Avokádo - "Ovocie"

Avokádo je zdravé a chutné tropické kôstkové ovocie s vysokým obsahom kvalitných mastných kyselín a malo by byť súčasťou nášho bežného jedálneho lístka. Avokádo nám však poskytuje ešte viac – zvláštny druh cukru, ktorý chronicky unaveným dodáva vitalitu a tučným pomáha zbaviť sa...

Celý článok >

Figy

Figy - "Ovocie"

Čerstvé figy majú orientálne sladkú medovú chuť a dužinu takú mäkkú, že sa rozplýva na jazyku. Figy vyhľadávajú najmä labužníci, nie každý ich má rád. A pritom sú nabité liečivými a výživnými látkami a aj sušené patria k najzdravším pochúťkam. Ak raz za hodinu zjeme jednu figu, celé dopoludnie či...

Celý článok >

Červená kapusta

Červená kapusta - "Zelenina"

Červená kapusta prijíma z pôdy také množstvá imunitnej substancie selénu ako žiadna iná úžitková rastlina. A to preto, aby chránila rastlinné bunky s vysokým obsahom vody pred útokmi voľných radikálov. Selén však zďaleka nie je jediná účinná látka, ktorú nám červená kapusta môže ponúknuť...

Celý článok >

Biela kapusta

Biela kapusta - "Zelenina"

Táto pomerne mohutná hlúbová zelenina má veľmi jemnú a charakteristickú chuť. Kapusta koreňmi a hlúbom, siahajúcimi hlboko do zeme, nasáva z pôdy minerálne látky, bielkoviny a iné biologicky aktívne látky. Biela kapusta je doma všade tam, kde nie je príliš horúco a poriadne tam prší...

Celý článok >

Grapefruit

Grapefruit - "Ovocie"

Veľký guľatý plod plný šťavy prináša na náš stôl slnko. Najčastejšie z neho vytláčame čerstvú šťavu. Mierne kyslú a jemne horkastú dužinu zasa pridávame do rozmanitých ovocných šalátov a dezertov. Grepy sa dajú bez ťažkostí skladovať, takže zdroj vitamínov je vždy poruke. Grapefruitovník, botanicky...

Celý článok >

Hlávkový šalát

Hlávkový šalát - "Zelenina"

Hlávkový šalát veľmi rýchlo rastie a vo veľkých mäkkých listoch sa tvorí vysoká koncetrácia účinných látok. Hlávkový šalát iste nezaujíma popredné miesto na našom jedálnom lístku, a predsa sa s ním stretávame veľmi často - zelený šalátový lístok je vždy aspoň súčasťou...

Celý článok >

Kivi

Kivi - "Ovocie"

V 70. rokoch 20. storočia málokto vedel, čo je kivi (kiwi). V 80. rokoch sa šťavnaté exotické plody sporadicky objavovali na jedálnych lístkoch labužníkov a v súčastnosti patrí k najobľúbenejším celoročne prístupným druhom ovocia. Zvonka nevyzerá mimoriadne príťažlivo, ale vnútri sa skrýva ozajstný...

Celý článok >

Čučoriedky

Čučoriedky - "Ovocie"

Botanický názov čučoriedky je brusnica čučoriedková, patrí teda k brusnicovitým. Kríčky obsypané plnými tmavomodrými guľôčkami rastú v lesnom podraste. Keďže majú vysoký obsah antokyanátov (prírodné farbivá), farbia ústa i zuby a zanechávajú škvrny aj na šatách. Podobne ako mnoho...

Celý článok >

Fenikel

Fenikel - "Zelenina"

Fenikel vo veľkom pestovali už starí Gréci a Rimania a o liečivých účinkoch voňavých silíc v zelenej hľúze sa rozprávali legendy. Fenikel je mrkvovitá zelenina a hojne sa pestuje aj v našich zemepisných šírkach. Fenikel pochádza zo Stredomoria, vyhovuje mu teplé, ale nie príliš horúce podnebie. Najväčšími...

Celý článok >

Čakanka

Čakanka - "Zelenina"

Čakanka je zatiaľ u nás pomerne neznáma zelenina, hoci v iných krajinách je obľúbená už vyše sto rokov. Získava sa zaujímavým spôsobom: od koreňa sa oddelia listy so srdiečkami a tie sa na jeseň uložia do temperovaných pestovateľských nádob. V tme, v zmesi piesku a rašeliny sa v zimných...

Celý článok >

Čerešne

Čerešne - "Ovocie"

Čerešne majú celkom špecifickú, mimoriadne príťažlivú arómu, sú veľmi zdravé a plné hodnotných výživových látok. Čerešne síce pochádzajú z Prednej Ázie a juhovýchodnej Európy, ale dnes sú rozšírené na celom svete. Čerešne bohato rodia a voľne rastúce mávajú mohutnú korunu. Z pôvodných divo rastúcich...

Celý článok >

Černice

Černice - "Ovocie"

Tento ker z čeľade ružovitých poskytuje plody v podobe tmavočervených až čiernych bobulí, ktoré nie sú na našich stoloch celkom bežným ovocím. Stonky i celé krîčky sú husto porastené tŕňmi. Nezrelé plody sú najskôr biele alebo ružovkasté, no dozrievaním sa v nich nahromadí veľké množstvo rastlinného...

Celý článok >

Cvikla

Cvikla - "Zelenina"

Je mnoho druhov zeleniny, ktoré majú jemnejšiu a lahodnejšiu chuť ako cvikla. Niektorí nad ňou ohŕňajú nos, lebo sa im vidí príliš obyčajná, vhodná akurát tak pre zajacov. Cvikla je však medzi všetkými plodmi, dozrievajúcimi na zemi či na stromoch, neprekonateľná svojimi omladzujúcimi účinkami na celý...

Celý článok >

Hrach

Hrach - "Zelenina"

Matka príroda pravdepodobne vypestovala prvé zelené guľočky v Oriente a odtiaľ sa hrach už dávno pred naším letopočtom rozšíril do našich zemepisných šírok. Naše staré mamy si varenie bez hrachu ani nevedeli predstaviť, no postupne ho z jedálneho lístka vytlačili iné strukoviny - najmä šošovica a...

Celý článok >

Egreše

Egreše - "Ovocie"

Egreše patria u nás k obľúbenému drobnému ovociu. Pestujú sa všade tam, kde sa darí ríbezliam. Plody sú svetlo až tmavočervené alebo žlté a zelenožlté. Podľa odrody môžu byť jemné ochlpené alebo hladké. Bobuľky na ostnatých kríčkoch sú výborné na prípravu lekvárov, zavárané, môžeme ich jesť aj...

Celý článok >

Ako nepodľahnúť jarnej únave

Ako nepodľahnúť jarnej únave - "Magazín"

Po zime sa cítite slabí, smutní a bez energie. Do práce chodíte ako za trest a okolo obeda by ste najradšej zaliezli do postele. Nič vás nebaví a zlá nálada je celodenným spoločníkom. O čo ide? Zasiahla vás jarná únava. Nelakajte sa, životu nebezpečná nie je. Ide skôr o prirodzenú odpoveď organizmu na...

Celý článok >

Hrozno

Hrozno - "Ovocie"

Bobuľky viniča hroznorodého vyžadujú veľa slnka. V lete a začiatkom jesene nasávajú výživové látky a vytvárajú vitamíny na posilnenie semien. Preto je hrozno vyhľadávanou potravou vtákov pred nadchádzajúcou zimou. Aj na ľudský organizmus má hrozno blahodárny účinok, a to nielen v podobe...

Celý článok >

Hruška

Hruška - "Ovocie"

Hrušky majú šťavnatú, lahodnú chuť, ktorá pripomína sladučký med. Mnohí konzumenti hrušiek ani nevedia, že obsahujú látky s liečivým a preventívnym účinkom na rozličné zdravotné ťažkosti. Hruška pochádza z Ázie, ktorá je pravlasťou mnohých druhov ovocia a zeleniny. Najlepšie sa jej darí...

Celý článok >

Karfiol

Karfiol - "Zelenina"

Hoci karfiol nekonzumujeme pravidelne, aspoň v zime by sme ho mali zaradiť do jedálnička častejšie, pretože zásobí náš organizmus množstvom potrebných nutričných látok. Karfiol, botanicky kapusta obyčajná karfiolová, má dužnaté súkvetie a pochádza zo Stredomoria. Pestuje sa však hojne aj v našich...

Celý článok >

Kareláb

Kareláb - "Zelenina"

Farebné hlúbiky kalerábu pestovali v záhradkách už naše staré mamy a pre svoju jemnú, mierne ostrú chuť sú stále veľmi obľúbené. Kaleráb sa pestuje po celý rok vonku i v skleníku. Kaleráb je spolu s ostatnými hlúbovými druhmi zeleniny už stáročia udomácnený v stredoeurópskom priestore. Vyhovuje mu...

Celý článok >

Fazuľa

Fazuľa - "Zelenina"

Fazuľa je vďaka vysokému obsahu kyseliny nukleínovej účinným omladzovacím prostriedkom na bunky v našom organizme. Nukleínová kyselina je látka podobná bielkovinám a skladajú sa z nej jadrá buniek. Fazuľa veľmi rýchlo klíči i rastie a rovnaký účinok má konzumácia fazule na bunky nášho organizmu...

Celý článok >

Cesnak

Cesnak - "Zelenina"

Cesnak si nemôžeme pomýliť s ničím iným – má takú prenikavú vôňu, ktorú si určite nezameníme s nijakou inou. Po konzumácii cesnaku človek páchne, lebo intenzívna zmes účinných látok cesnaku sa rýchlo dostáva do krvi a čiastočne sa vylučuje dychom cez pľúca i vyparovaním cez pokožku...

Celý článok >

Jablko

Jablko - "Ovocie"

Pravlasťou jablka je stredná Ázia. Odtiaľ sa jeho pestovanie rozšírilo do Európy a ostatných končín sveta. Gény v jadierkach, ktoré sú nositeľmi genetickej informácie, sa v priebehu stáročného vývoja zmenili a prispôsobili klimatickým podmienkam. V našej zemepisnej oblasti je sortiment jabloní v porovnaní s...

Celý článok >

Pitný režim

Zdravý pitný režim má svoje pravidlá - "Magazín"

O tom, že telo potrebuje dostatok tekutín, všetci vedia, ale na pitný režim sa väčšinou sústredíme až v lete. Ľudské telo pritom potrebuje pravidelný prísun tekutín počas celého roka, a najmä v čase, keď sa po zime zbavuje nahromadených škodlivín, ktoré sa v ňom usadili vinou...

Celý článok >

Jahody

Jahody - "Ovocie"

Jahody vďaka jedinečnej chuti patria k najobľúbenejším druhom ovocia. S jahodami sa pripravujú vynikajúce zákusky a torty, varia sa z nich lahodné lekváre, ale najlepšie sú predsa len čerstvé. Jahoda patrí do čeľade ružovitých a pochádza z Európy. Okrem lesných jahôd je množstvo kultúrnych...

Celý článok >

Cuketa

Cuketa - "Zelenina"

Obyvateľom južných krajín môžeme len úprimne závidieť - po veľkú časť roka majú krásne slnečné počasie a na pôde im rastú také lahôdky ako cukety. Našťastie cukety si získali obľubu už aj u nás a vo vhodných klimatických podmienkach ich pestujú mnohí záhradkári. Cuketa pochádza zo...

Celý článok >

Broskyňa

Broskyňa - "Ovocie"

Je krásna na pohľad, mäkučká a zamatová na dotyk - len do nej zahryznúť. Pod hebkou šupkou sa skrýva množstvo vitamínov a účinných biologických látok. Broskyňa pochádza z Číny, dnes je však najrozšírenejšia v Stredomorí. Broskyne sa pestujú aj v iných miernych a teplých oblastiach sveta...

Celý článok >

Cibuľa

Cibuľa - "Zelenina"

Cibuľa je už tisíce rokov osvedčeným ľudovým prostriedkom proti mnohým neduhom, ťažkostiam a chorobám. Veď aj slzenie, ktoré vyvoláva pri krájaní, má liečivé účinky. Keď si uslzené oči utriete, rohovka je zbavená všetkých choroboplodných baktérií...

Celý článok >

Banán

Banán - "Ovocie"

Banán je bohatý na sacharidy, preto má schopnosť dobre zasýtiť. Zo zdravotného hľadiska najúčinnejšou látkou v banáne je draslík, ktorý v rámci látkovej premeny tvorí protiváhu sodíku. Kým sodík viaže vodu a zvyšuje krvný tlak, draslík pôsobí presne naopak...

Celý článok >

Brokolica

Brokolica - "Zelenina"

Sýtozelené hlávky brokolice sa ešte neudomácnili v každej kuchyni, ale jej obľuba veľmi rýchlo rastie. Zvyšujúca sa popularita brokolice má jednoduchú príčinu: ľahko sa pripravuje, je zdravá, dostať ju kúpiť aj v zmrazenom stave a vynikajúco chutí. Brokolica patrí do veľkej...

Celý článok >

Citrón

Citrón - "Ovocie"

Citrón má veľmi mnohoraké využitie – robí sa z neho šťava, používa sa ako korenina a ľudia, ktorí majú radi kyslé, ho dokonca jedia celý. Americký biochemici najnovšie odporúčajú rozkrojiť citrón na štyri časti a dužinu vyjesť. Prvé sústo nie je ľahké, no podnebie a jazyk...

Celý článok >