Recepty


„Chutné recepty na každý deň“

Ako používať správne víno pri varení

Víno v kuchyni nie je luxus. Je to veľmi šikovný spôsob, ako aj z obyčajného jedla vyčarovať gurmánsky zážitok. Vedia o tom Francúzi, Taliani, či Španieli. Víno má svoje miesto aj v slovenskej kuchyni, pri správnom používaní nahradí všetky priemyselne vyrábané dochucovadlá, ktoré pri varení bežne používame – vegeta, kečup, worchester omáčka a ďalšie. Používania vína sa nemusia báť ani abstinenti, alkohol pri varení z jedla vyprchá. Zostane iba úžasná chuť.

Aké vína používať?

V kuchyni by ste mali mať biele, červené a ideálne aj fľašu portského. Neexistuje oficiálne pravidlo, kedy používať aké víno, preto pokojne zapojte vlastnú fantáziu. Vyberajte si hlavne vína, ktoré vám chutia, aby dokázali konečnú chuť jedla vylepšiť. Na konkrétnom druhu/cene už až tak nezáleží.

Môžete vychádzať z niekoľkých všeobecne platných pravidiel

Červené víno – hodí sa k červenému mäsu a divine.

Biele víno – hodí sa k rybám, hydine a do polievok. Víno by nemalo byť suché a nemali by ste ho kombinovať so smotanovými omáčkami.

Portské – v malom množstve je ideálne na flambovanie. Na rozdiel od koňaku či pálenky je konečný výsledok jemnejší. Polejte obsah panvice, zapáľte a nechajte horieť tak dlho, kým sa vypáli alkohol i tuk, a zostane iba chuťove zaujímavá šťava.

Kedy pri varení/pečení naliať víno?

Najčastejšie vínom podlievame. Existuje jednoduché pravidlo: v jedle by vám mala zostať približne polovica naliateho vína, zvyšok sa musí odpariť. Po naliatí do hrnca pokojne nastavte na horáku silnejší plameň. Pri polievkach pridávame víno hneď na začiatku. Necháme pár minútiek povariť a až potom pridávame vodu/vývar. Pri pečení pridávame víno do výpeku. Zmiešaním vína a byliniek tiež môžeme vytvoriť marinádu, ktorá je skvelá na kúsky mäsa a zeleniny. Prípadne môžeme vínom potrieť jedlo, ktoré sa pečie na grile. Nebojte sa víno využiť aj pri pečení sladkostí. Môžete ním nahradiť trochu vody, prípadne doň naložiť ovocie, ktoré do pokrmu použijete. Dochutí tiež krémy, či korpusy alebo i obyčajné tiramisu.

Víno k jedlu patrí. A nemalo by byť iba v peknom pohári vedľa taniera. Víno vašej kuchyni otvára neobmedzené možnosti, pomáha objavovať nové chute a dodáva každému jedlu neodolateľnú arómu. Je pevnou súčasťou všetkých preslávených kuchýň. A nesmie chýbať ani v tej vašej.

Víno

Ilustračné foto

...

Niečo nové do kuchyne?