Zdravie


„Zdravie máš len jedno“

Banán: Zázračné ovocie pre váš imunitný systém, optimálnu hladinu cholesterolu, či pokojnejší spánok

Banán vedia najlepšie oceniť mamičky malých detí: je raz dva ošúpaný a rýchlo zasýti. Aj zaneprázdnení ľudia často siahajú po sladkých žltých plodoch. Rovnako ako mnoho iných chutných druhov ovocia, aj banán pôvodne pochádza z Ďalekého východu. Naši predkovia však už veľmi dávno zistili, že toto ovocie možno pestovať aj v Afrike, Južnej Amerike a v každej teplej a vlhkej oblasti. A tak sa banány vydali na cestu okolo svete. Banánovník rastie jeden a pol roka, potom sa na ňom urodí asi dvesto plodov. Banány sa zbierajú nezrelé a v chladných priestoroch lodí pri teplote asi 13°C sa dopravujú do celého sveta. Keď úplne dozrejú, dostanú sa na pulty obchodov. U nás v obchodoch sa, žiaľ, predáva len niekoľko odrôd banánov. Kto chce ochutnať malé zelenkasté banány, ktoré chutia ako citróny, či hrubé plody s červenkastou dužinou a chuťou pomaranča, musí sa vybrať do tropických krajín, najlepšie do Afriky. Tam nám naservírujú uvarené banány ako hlavne jedlo, alebo vám ponúknu čerstvo uvarené banánové pivo. Banán je bohatý na sacharidy, preto má schopnosť dobre zasýtiť. Zo zdravotného hľadiska najúčinnejšou látkou v banáne je draslík, ktorý v rámci látkovej premeny tvorí protiváhu sodíku. Kým sodík viaže vodu a zvyšuje krvný tlak, draslík pôsobí presne naopak. Sodík a draslík spoločne zásobujú dôležitými živinami všetkých 70 biliónov buniek v našom tele. Ak máme nedostatok draslíka, respektíve máme priveľa sodíka, napríklad pri konzumácii prislaných jedál, bunkový mechanizmus sa naruší a človek je nervózny, malátny, má poruchy trávenia, bolesti svalov, problémy so srdcom a ďalšie ťažkosti. Banány sú navyše mimoriadne bohaté na vitamíny A, C a vitamíny skupiny B. Preto nám výborne nahradia desiatu či olovrant. Správny nákup banánov nie je taký jednoduchý, ako by sa na prvý pohľad zdalo: na rozpoznanie stupňa zrelosti potrebujeme školené oko a dozrievanie banánov v domácnosti si zasa vyžaduje skúsenosť. Žlté banány s prvými hnedými škvrnami rýchlo podliehajú skaze, nazelenalé zasa nebývajú dosť sladké a aromatické. Najlepšie je nakupovať banány v obchodoch so zdravou výživou. Sú síce zvyčajne menšie, majú tenšiu šupku a na prvý pohľad nevyzerajú veľmi lákavo a sú drahšie, ale aspoň sa môžeme spoľahnúť, že neboli ošetrované jedovatými látkami. Ošúpaný banán musíme rýchlo zjesť, inak dužina zhnedne a vitamíny, ako aj niektoré mastné kyseliny sa rozložia. Banány sú vynikajúce na prípravu dezertov, krémov, nátierok na chlieb alebo mixovaných nápojov.

Ako môže banán pomôcť nášmu organizmu?

Banán

...