Recepty


„Chutné recepty na každý deň“

Bezmäsité guláše plné chutí: Kreatívne recepty pre každého gurmána

Zemiakovo-zeleninový

Potrebujeme: 250g cibule, 1kg zemiakov, 2 póry, zelená paprika, 0,5kg paradajok, PL oleja, 2 strúčiky cesnaku, PL sladkej papriky, 0,5L zeleninového vývaru, štipka drvenej rasce, KL majoránu, petržlenová vňať, soľ, 75g kyslej smotany,2PL octu.

Ako na to: zemiaky olúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu pokrájame na plátky. Zeleninu očistíme a takisto pokrájame. Cibuľu urestujeme na oleji. Cesnak prelisujeme, pridáme k cibuli a spoločne opražíme. Vmiešame mletú papriku. Pridáme zemiaky, pór, papriku, paradajky, krátko premiešame a prilejeme vývar. Ochutíme drvenou rascou, majoránom a prikryté uvaríme. Osolíme, zjemníme kyslou smotanou a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Zemiakový guláš so slaninou

Potrebujeme: 0,5kg zemiakov, 150g slaniny, 30g paradajkového pretlaku, 20g hladkej múky, 20g olivového oleja, soľ, voda, majorán.

Ako na to: v hrnci rozškvaríme nakrájanú slaninu, pridáme zemiaky nakrájané na kocky, zalejeme vodou, osolíme a povaríme. Pridáme paradajkový pretlak, majorán a varíme domäkka. Guláš zahustíme nasucho opraženou múkou rozmiešanou vo vode a prevaríme. Pridáme olej, podľa chuti dosolíme.

Vegeteriánsky guláš

Potrebujeme: 600g húb, 8 vajec natvrdo, 2 cibule, 400g zeleného hrášku, 200ml kyslej smotany, 400g cestovín, soľ, mletá červená paprika, čierne korenie, tymian, rozmarín, saturejka, petržlenová vňať, 150ml oleja.

Ako na to: cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Zaprášime troškou mletej papriky, premiešame a pridáme nakrájané huby. Keď sú huby osmažené, zmes osolíme a ochutíme rozmarínom, čiernym korením, saturejkou a petržlenovou vňaťou. K hubám pridáme zelený hrášok, rozštvrtené vajíčka a dôkladne premiešame. Zahustíme PL múky. Pridáme smotanu a povaríme.

Letný paprikový guláš z nových zemiakov

Potrebujeme: 4-5 väčších nových zemiakov, PL ostrejšej paprikovej pasty, hladká múka na zahustenie, KL granulovaného cesnaku, čierne korenie, soľ, olej, mleté červená paprika, 2 jarné cibuľky, majorán.

Ako na to: nové zemiaky očistíme, dobre umyjeme a pokrájame na kocky. Na oleji speníme jarnú cibuľku, pridáme mletú červenú papriku a paprikovú pastu, majorán a cesnak. Všetko urestujeme a potom pridáme kocky zemiakov, ďalej restujeme, potom podlejeme vodou alebo vývarom a dusíme domäkka, asi tak 10minút.Nakoniec ochutíme, zahustíme hladkou múkou, ešte krátko povaríme a podávame s pečivom.

Guláš zo sójových bôbov

Potrebujeme: 250g sójových bôbov, 3 cibule, 400g paradajok, 2 strúčiky cesnaku, KL mletej sladkej papriky, KL majoránu, 2PL hladkej múky, hrsť petržlenovej vňate, 2PL oleja, soľ, čierne korenie.

Ako na to: vopred namočené sójové bôby uvaríme domäkka. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu s mletou paprikou, zaprášime múkou a zriedime troškou vody. Pridáme olúpané nakrájané paradajky, korenie a lisovaný cesnak. Nakoniec vmiešame uvarené sójové bôby, dochutíme soľou a korením a povaríme. Na záver posypeme petržlenovou vňaťou.

Bezmäsité guláše

Ilustračné foto

...

Niečo nové do kuchyne?