Recepty


„Chutné recepty na každý deň“

Výnimočné recepty na bravčové guláše: Tradícia chutí v jednom hrnci

Sedliacky bravčový guláš s chrenom

Potrebujeme: 600g bravčového pliecka, 150g bravčových obličiek, 150g bravčovej pečene, 75g masti, 200g cibule, 15g mletej papriky, 0,5L vody, čierne korenie, zázvor, rasca, majorán, 2 strúčiky cesnaku, 50g hladkej múky, 100g čerstvého chrenu.

Ako na to: najskôr nakrájame mäso. Potom na masti osmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku, speníme, vložíme na kocky nakrájané mäso, urestujeme, zalejeme vodou, pridáme soľ, korenie, trochu zázvoru, rasce, majoránu, rozotrený cesnak, premiešame a dusíme pod pokrievkou. Keď je mäso polomäkké, pridáme nakrájané obličky a pečeň, podlejeme znovu vodou a dusíme do zmäknutia. Mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, urestujeme, podlejeme a povaríme. Šťavu precedíme na mäso a porcie ozdobíme čerstvo nastrúhaným chrenom.

Bravčový guláš s fazuľou

Potrebujeme: 150g bielej fazule, 400g bravčového pliecka, cibuľa, soľ, sladká i pálivá mletá paprika, olej, cesnak, drvená rasca, 2PL paradajkového pretlaku alebo kečupu, 2PL hladkej múky, majorán, kúsok údeného mäsa, malá zelená paprika, bobkový list.

Ako na to: vopred namočenú fazuľu zlejeme, zalejeme čerstvou vodou a uvaríme domäkka. Bravčové pliecko naklepeme, nakrájame na kocky a osolíme. Cibuľu nakrájame nahrubo, speníme na rozpálenom oleji, vmiešame mletú papriku, speníme, zalejeme trochou vody a uvedieme do varu. Pridáme mäso, paradajkový pretlak, rozotrený cesnak, drvenú rascu a dusíme až kým je mäso takmer mäkké. Guláš zahustíme svetlou zápražkou z masla a múky a mäso dusíme domäkka. Nakoniec pridáme scedenú fazuľu, majorán a bobkový list.

Chlapský bravčový guláš

Potrebujeme: 800g bravčového pliecka, soľ, čierne korenie, 30g slaniny, 30g masti, 60g cibule, strúčik cesnaku, pálivá mletá paprika, 30g starého nastrúhaného chleba, vývar, 250ml svetlého piva.

Ako na to: pliecko umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. V hrnci si na masti osmažíme slaninu nakrájanú na drobno, rozotrený cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu a rascu. Pridáme pálivú papriku a mäso, osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme do polomäkka. Mäso posypeme nastrúhaným chlebom a chvíľu ho smažíme. Pridáme pivo a prikryté dusíme. Postupne podlievame po troškách vývarom, až kým je mäso mäkké. Mäso vyberieme a zalejeme precedenou šťavou.

Fazuľový guláš s klobásou a bôčikom

Potrebujeme: 300g bielej fazule, 250g klobásy, 250g údeného bôčika, 50g masti, cibuľa, 20g hladkej múky, mletá paprika, soľ, 2PL paradajkového pretlaku.

Ako na to: fazuľu necháme deň vopred namočenú, potom k nej pridáme na kocky nakrájané údené mäso, na kolieska nakrájanú klobásu a zvoľna varíme domäkka. Potom pokrm zahustíme paprikovo-cibuľovou zápražkou, povaríme, pridáme pretlak, osolíme, prípadne pridáme niekoľko kvapiek citrónovej šťavy alebo 2PL smotany.

Guláš na ruský spôsob

Potrebujeme: 0,5kg bravčového mäsa, 50g masti, 100g cibule, KL červenej papriky, soľ, čierne korenie, kyslá kapusta, 100g varenej červenej repy, rasca, 10g hladkej múky.

Ako na to: umyté mäso pokrájame na kocky. Na masti opražíme nakrájanú cibuľu, primiešame papriku, pokrájané mäso, osolíme, okoreníme čiernym korením a dusíme. Kyslú kapustu pokrájame nadrobno, primiešame k mäsu, podlejeme vodou a udusíme domäkka. Nakoniec primiešame uvarenú, na rezance nakrájanú cviklu, zomletú rascu, zaprášime múkou, trošku opražíme, podlejeme horúcou vodou a necháme zovrieť.

Ostrý bravčový guláš

Potrebujeme: 1kg bravčového pliecka, 4 veľké cibule, 3 strúčiky cesnaku, 50ml rajčinového pretlaku, soľ, vegeta, 1 feferónka, 3 veľké paradajky, 2 zelené papriky, 2kl mletej sladkej červenej papriky, 1kl pálivej červenej papriky, bravčová masť, 1kl mletej rasce, majorán, voda na podlievanie.

Ako na to: na masti do sklovita opražíme na kocky nakrájanú cibuľu. Keď je už takmer hotová, pridáme najemno nakrájaný cesnak a chvíľu pražíme tak, aby sa nepripálil a nezhorkol. Odstavíme z ohňa a prisypeme červenú mletú papriku, podlejeme troškou vody. Na cibuľovo-cesnakovom základe opražíme na kocky nakrájané mäso. Počkáme, kým sa zatiahne a až potom ho osolíme a pridáme rascu a pálivú papriku. Prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť. Mäso pustí veľa šťavy. Asi polhodinu pred dokončením varenia pridáme do guláša olúpané a na kocky nakrájané paradajky a nakrájanú zelenú papriku. Ak treba, ešte guláš podlejeme vodou. Keď je mäso mäkké, guláš podľa potreby zahustíme nastrúhaným zemiakom. Ešte chvíľu povaríme, odstavíme z ohňa a prisypeme majorán. Podávame s chlebom, ryžou alebo knedľou.

Bravčové guláše

Ilustračné foto

...

Niečo nové do kuchyne?