Zdravie


„Zdravie máš len jedno“

Brokolica

Sýtozelené hlávky brokolice sa ešte neudomácnili v každej kuchyni, ale jej obľuba veľmi rýchlo rastie. Zvyšujúca sa popularita brokolice má jednoduchú príčinu: ľahko sa pripravuje, je zdravá, dostať ju kúpiť aj v zmrazenom stave a vynikajúco chutí. Brokolica patrí do veľkej rodiny hlúbovín, je však jemnejšia a z hľadiska výživy hodnotnejšia ako karfiol. Postupne sa dostáva aj do našich záhrad, kde má dostatok tepla a slnka. Najväčším exportérom brokolice je Taliansko. Nedá sa dlho skladovať, preto sa konzervuje zmrazovaním. Podobne ako všetky sýtozelené listové druhy zeleniny, aj brokolica je dôležitým zdrojom horčíka, ktorý je v našom metabolizme nevyhnutný pre činnosť svalov, srdca, prenos nervových vzruchov a produkciu hormónov. Asi štyridsať percent našej populácie trpí nedostatkom horčíka. Tento nedostatok sa prejavuje poruchami srdcového rytmu, ťažkosťami s trávením, nervozitou, problémami s kosťami alebo zubami a v oblasti psychiky depresívnymi stavmi. Vysoký podiel vlákniny v brokolici pozitívne ovplyvňuje činnosť čriev, spevňuje vrstvu klkov na črevnej sliznici a tým umožňuje predchádzať vážnym ochoreniam čriev, dokonca aj rakovine. Brokolica je aj významným zdrojom karoténov, z ktorých v metabolizme vzniká dôležitý vitamín A, najlepší ochranca slizníc v organizme. Tento vitamín neutralizuje vplyv obávaných voľných radikálov, ktoré poškodzujú citlivé sliznice a spôsobujú rozličné ochorenia. Už hodinu po konzumácii brokolice sa stimuluje látková premena na úrovni buniek a nastáva celková vitalizácia organizmu. Brokolica je najúčinnejší prírodný prostriedok proti stresu pre všetkých, ktorí musia podávať vysoké výkony v športe či zamestnaní. Veľmi účinne chráni sliznice v celom organizme. Jemné epitelové bunky slizníc majú krátku životnosť, no zdravá výživa podporuje ich rýchlu regeneráciu. Aj narušená či dokonca už zrohovatená sliznica čriev sa zregeneruje, ak si tri razy v týždni dáme brokolicu. Vysoký obsah vitamínu C pomáha najmä v studených a vlhkých zimných mesiacoch predchádzať chorobám z prechladnutia, ako sú kašel, nádcha alebo chrípka. Mimoriadne vysoký obsah draslíka v brokolici pôsobí odvodňujúco a znižuje krvný tlak. Ľuďom, ktorí trpia negatívnymi dôsledkami nedostatočného pohybu a konzumácie prislanej stravy, brokolica odľahčí srdce a krvný obeh. Aj v mrazenej brokolici sú zachované takmer všetky cenné látky.

Brokolica