Zabudnite na bujóny či vegetu. Ten najlepší kuchár používa na dochucovanie jedál bylinky. Sú zdravé, ich pestovanie je nenáročné a mnohé majú liečivé účinky.
Rozmarín je výrazne aromatická rastlinka, preto ju do jedla dávkujte opatrne. Osvieži chuť vašich polievok, pečených zemiakov ale i rýb. Skvelá je aj na grilovanie. Buď položte jednu vetvičku na gril a ona prevonia všetko okolo seba, alebo si vytvorte napríklad špízy – namiesto paličky použite vetvičku rozmarínu.
Tymián perfektne dochutí najmä mäsové pokrmy - ryby, hydinu či divinu. Nemusíte sa báť ani jeho využitia v šalátoch či strukovinách. Používa sa vo forme čerstvej alebo vysušenej vňati.
Oregano je typickým dochucovadlom stredomorskej kuchyne. Veľmi aromatická bylinka je úplne skvelá k paradajkám a mozzarelle, nebojte sa ju však používať i k zemiakom, do polievok, k morským plodom, ale aj do našich typických jedál – gulášov, omáčok, do mletého mäsa a rôznych plniek.
Bazalka je ideálna bylinka na dochutenie cestovín. Perfektne ale dochutí aj mäso, omáčky, či paradajkovú polievku so syrom. Oživí aj sladké dezerty. Ani varením nestráca svoje liečivé účinky.
Medvedí cesnak dokonale spestrí jarnú kuchyňu. Hodí sa do polievok, praženice, cestovín či ako príloha k jedlám. Zdravé je si ho dať iba tak, s chlebíkom. Jeho špecifickej vône sa nemusíte báť. Oplatí sa ho i uskladniť – zmraziť, usušiť alebo spracovať do formy pesta.
Mäta sa pridáva do pečeného mäsa, zeleniny, bylinkové masla či do likérov alebo čokoládových koláčikov. Jej svieža chuť dodá jedlu správny šmrnc. Výborný je aj mätový čajík. Stačí vylúhovať pár lístkov a ochutiť medom a citrónom. A samozrejme nezabudnite v lete mätu využiť na prípravu mojita.
Petržlenovú vňať už nikdy nezahoďte. Obsahuje veľké množstvo živín a tak ju smelo zamiešajte do polievok či varených zemiakov. Petržlenovú vňať môžete využívať čerstvú, alebo si ju nasekajte nadrobno a zmrazte, aby ste ju mali kedykoľvek k dispozícii.
Koriander má veľmi špecifickú chuť, perfektne však dotvára pikantné jedlá, napríklad z ázijskej kuchyne. Zvýrazňuje chuť kari korenia, takže do každého jedla, kam dáte kari, pokojne pridajte aj trochu koriandra.