Čerešne majú celkom špecifickú, mimoriadne príťažlivú arómu, sú veľmi zdravé a plné hodnotných výživových látok. Čerešne síce pochádzajú z Prednej Ázie a juhovýchodnej Európy, ale dnes sú rozšírené na celom svete. Čerešne bohato rodia a voľne rastúce mávajú mohutnú korunu. Z pôvodných divo rastúcich čerešní vznikli desiatky odrôd okrasných čerešní. Ak celý týždeň konzumujeme denne 250g čerešní, zníži sa nám obsah kyseliny močovej v krvi, a tým predchádzame vzniku dny. Antokyanáty, respektíve antokyanidíny (rastlinné farbivá) v kombinácii s vitamínom C a zinkom premieňajú stavebné jednotky bielkovín na pevnú spleť pružných kolagénových vláken, a tým umožňujú regeneráciu väzivovového tkaniva. Okrem toho neutralizujú škodlivé vplyvy voľných radikálov a ničia škodlivé enzýmy, ktoré rozožierajú väzivo a spôsobujú starnutie a vädnutie pleti. Antokyanáty zmierňujú tvorbu histamínu a prostaglandínu, a tým zmierňujú zápaly. Vďaka týmto vlastnostiam sú čerešne ideálnym prírodným liečivom pri zápaloch, paradentóze a artritíde. Čerešne obsahujú veľmi veľa vitamínu C (posilňuje obranyschopnosť organizmu a mentálnu sviežosť) a kyseliny listovej (podporuje činnosť mozgu a nervov, stimuluje krvotvorbu a rast). Čerešne tiež majú vysoký obsah vápnika (na kosti, zuby a funkciu nervov), železa (na krvotvorbu a okysličenie buniek) a draslíka (na výživu buniek a odvodnenie). Čerešne dozrievajú od mája do augusta a do predaja sa dostávajú bezprostredne po zbere. Najsladšie a najobľúbenejšie sú tmavé plody. Zrelé čerešne sú veľmi krehké, lebo šťavnatú dužinu plodov chráni iba tenká šupka. Stačí silnejší dážď a čerešne popraskajú. Vždy by sme mali dať prednosť domácim čerešniam, o ktorých vieme, že neboli chemicky ošetrené. Ak nemáme vlastnú záhradku, kupujeme ich rovno od pestovateľov. Dovozové ovocie často rastie na chemicky kontaminovaných pôdach. Čerešne z dovozu sú niekedy ošetrené aj kozmetickými prípravkami na zlepšenie vzhľadu - voskami, šelakmi a živicami, alebo postriekané prípravkami proti plesniam a hubovým ochoreniam.