Recepty


„Chutné recepty na každý deň“

České knedle: Tradičná chuť Čechov v jednoduchom recepte

Žemľové knedle

Potrebujeme: 0,5kg hrubej múky, pol prášku do pečiva, 2 uvarené zemiaky, žĺtok, soľ, 250 ml vody, 3 žemle.

Ako na to: múku premiešame s práškom do pečiva, pridáme nastrúhané zemiaky vymiešané so žĺtkom, vodu osolíme a vypracujeme tuhšie cesto. Žemle nakrájame na kocky, nasucho ich opečieme a zapracujeme do cesta, z ktorého tvarujeme knedle a tie uvaríme.

Kysnuté žemľové knedle

Potrebujeme: 125ml mlieka, 20g droždia, štipka cukru, 350g hrubej múky, pol KL soli, žĺtok, žemľa.

Ako na to: žemľu nakrájame na kocky, v mise vymiešame droždie s trochou cukru, vmiešame mlieko, PL múky a necháme vykysnúť kvások. Do misy preosejeme múku so soľou, pridáme kvások, žĺtok a zarobíme vláčne cesto. Do cesta zapracujeme žemľu a vytvarujeme bochník, necháme ho vykysnúť, rozdelíme na 2-3 knedle a uvaríme ich.

Zemiakové knedle

Potrebujeme: 800g zemiakov, vajce, žĺtok, 150g hladkej múky, 100g hrubej krupice, soľ.

Ako na to: uvarené a olúpané zemiaky nastrúhame a so žĺtkom, vajcom, soľou, krupicou a múkou spracujeme vláčne cesto. Cesto na pomúčenej doske sformujeme na dva valčeky a zavaríme do vriacej osolenej vody. Uvarené knedle ihneď nakrájame na plátky.

Bôčikové knedle

Potrebujeme: 200g údeného bôčika, 400g včerajšieho sendviča, 150g hrubej múky, soľ, čierne korenie, 2 menšie vajcia, muškátový kvet, petržlenová vňať, 300ml mlieka.

Ako na to: bôčik uvaríme domäkka, mäso nakrájame na kocky, sendvič rovnako. Mäso i sendvič premiešame, vložíme do pekáča a v rúre opražíme dožlta. Do misy dáme múku, soľ, korenie, muškátový kvet, petržlenovú vňať a vajcia rozšľahané v mlieku. Zmes vymiešame dohladka, vysypeme sendvič s bôčikom a premiešame. Lyžicou z hmoty vykrajujeme kúsky, zaguľatíme ich a uvaríme.

Zemiakové knedle plnené údeným mäsom

Potrebujeme: 200g údenej krkovičky, 900g zemiakov, 180g hrubej múky, 80g krupice, masť, 2 cibule, vajce, soľ.

Ako na to: uvarené a olúpané zemiaky nastrúhame, pridáme múku, krupicu, vajce, soľ a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme asi 0,5cm hrubé pláty a rozkrájame na štvorce asi 5x5 cm. Nasekané kúsky údeného mäsa zabalíme do cesta a varíme v osolenej vode. Knedle podávame preliate cibuľkou opraženou na masti.

Hrnčekové knedle

Potrebujeme: 3 žemle, 2 vajcia, 180ml mlieka, 190g hrubej múky, soľ, maslo na vymastenie hrnčekov.

Ako na to: žemle nakrájame na kocky, z vajec oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky rozšľaháme v mlieku. Do misy preosejeme múku so soľou, pridáme žemle, prilejeme mliečnu zmes, vypracujeme cesto a vmiešame doň sneh z bielkov. Hrnčeky vymastíme maslom a naplníme cestom do troch štvrtín. Tie uvaríme v hrnci vystlanom utierkou a po vychladnutí ich vyklopíme.

Špaldové knedličky s pórom

Potrebujeme: 0,5kg čerstvého špenátu, 80g strúhaného parmezánu, 200g tvarohu, 2 vajcia, 160g špaldovej múky, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, 2-3 póry, zeleninový vývar.

Ako na to: špenát umyjeme a povaríme, zlejeme, necháme odkvapkať a nakrájame najemno. Syr zmiešame s tvarohom, vajciami, múkou, špenátom, korením a mletým muškátovým orieškom a posolíme. Lyžicou vykrajujeme z cesta knedličky, ktoré vložíme do horúcej, nie však vriacej vody. Tie varíme na miernom ohni, kým nevyplávajú na povrch, a podávame s pórom poduseným vo vývare.

Chlpaté knedle

Potrebujeme: 5 surových zemiakov, 200g varených zemiakov, vajce, hrubá múka podľa potreby, soľ.

Ako na to: surové a varené zemiaky nastrúhame, zmiešame s hrubou múkou a osolíme. Hmotu premiesime rukami a dáme chvíľu odpočinúť. Lyžicou tvarujeme knedle a uvaríme ich vo vriacej osolenej vode.

Karlovarské knedle

Potrebujeme: 6 rožkov, 6PL hrubej múky, 300ml mlieka, 2 vajcia, soľ, trochu masla.

Ako na to: rožky nakrájané na kocky vsypeme do misy, pokvapkáme rozpusteným maslom, zalejeme mliekom a necháme 2 hodiny máčať. Zmes vymiešame, pridáme vajce, soľ a múku. Tvoríme väčšie okrúhle knedle. Varíme v osolenej vode, podávame nakrájané na štvrtiny.

Knedľa s vajcom a slaninkou

Potrebujeme: 1 knedľa, 400g anglickej slaniny, 4 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 50g pažítky.

Ako na to: kysnutú knedľu, ktorú si pripravíme prepicháme špajdľou, aby zostala pekne nadýchaná. Necháme ju vychladnúť a nakrájame na menšie kocky. Na panvici roztopíme na malé kocky nakrájanú slaninu, pridáme knedľu a opekáme do zlatista. Nakoniec zalejeme rozšľahanými vajciami a na tanieri dozdobíme nakrájanou pažítkou.

České knedle

Ilustračné foto

Niečo nové do kuchyne?