Zdravie


„Zdravie máš len jedno“

Citrón

Citrón má veľmi mnohoraké využitie – robí sa z neho šťava, používa sa ako korenina a ľudia, ktorí majú radi kyslé, ho dokonca jedia celý. Americký biochemici najnovšie odporúčajú rozkrojiť citrón na štyri časti a dužinu vyjesť. Prvé sústo nie je ľahké, no podnebie a jazyk si rýchlo privyknú na kyslý šok a potom už citrón naozaj veľmi dobré chutí. Bioflavonoidy v dužine chránia citlivý vitamín C pred oxidáciou a dvadsaťnásobne zvyšujú jeho účinnosť. Citróny sú typické subtropické ovocie. Na skúpom slnku severných šírok by nedozreli. Žltý plod citrónovníka pravého pochádza pravdepodobne z Indie alebo Číny. Dnes sú citróny také rozšírené, že presne nevieme určiť ich pôvod. Rastú už dokonca aj v Stredomorí.

Účinné látky:

Hlavnou účinnou látkou je vitamín C (kyselina askorbová), ktorá nás chráni pred infekciami a posilňuje imunitný systém. Kyselina askorbová je pomerne mierna kyselina a neobsahuje proteolytické zložky, zato však stimuluje žalúdkovú sliznicu, aby výrazne produkovala kyselinu soľnú a proteolytický enzým pepsín. Tým sa výrazne zlepšuje využitie bielkovín, vápnika i železa v organizme. Železo nám dodáva vitalitu a zvyšuje jeho odolnosť proti stresu, vápnik spevňuje kosti a zuby a prirodzeným spôsobom upokojuje nervy. Železo je okrem toho súčasťou molekuly hemoglobínu, ktorý zabezpečuje okysličenie buniek. Kým zvieratá si vytvárajú vitamín C v organizme samy – z glukózy, ľudia ho musia prijímať z potravy. Pri strese máme zvýšenú potrebu vitamínu C a vtedy nám môže citrón výdatne pomôcť. Vitamín C spolu s bioflavonoidmi aktívne regeneruje väzivové tkanivá, urýchľuje rast vlasov a nechtov, zlepšuje zrakovú schopnosť a spevňuje asi 100 000 kilometrov ciev v ľudskom organizme od veľkých tepien až po najjemnejšie tepničky. Citróny obmedzujú vznik cievnych „pavúčikov“, kŕčových žíl a hemeroidov, urýchľujú hojenie rán, odstraňujú krvácavosť ďasien a zmierňujú paradentózu.

Citrón