Zdravie


„Zdravie máš len jedno“

Vitamíny: Dôležité informácie, ktoré by ste mali poznať

1. Vitamíny si telo nevie vyrobiť samo, človek ich musí prijímať v potrave.

2. Vitamíny účinkujú v tele v spolupráci s inými látkami, ktoré potrava obsahuje, ale vitamíny v tabletkách nie. Umelé vitamíny by preto nemali stravu nahrádzať, ale iba dopĺňať.

3. Vitamínmi sa nedá predávkovať, telo ich vylúči v moči.

4. Nebezpečné môže byť len predávkovanie vitamínmi rozpustnými v tukoch, aj to iba niektorými. (vitamín A - vysoké dávky sú nebezpečné pre tehotné ženy, vitamín D - vysoké dávky sú toxické, predavkovanie vznikne aj nadmerným množstvom stravy bohatej na tieto vitamíny).

5. Najlepším zdrojom vitamínov je strava, preto na jar treba zmeniť jej zloženie.

6. Po zime sa treba zriecť mastných jedál a pridať okrem ovocia aj zeleninu.

7. Umelé tabletkové vitamíny su vhodné iba ako doplnok výživy, napríklad pri diéte, pri zvýšenom strese, po chorobe a pod.

8. človek potrebuje všetky vitamíny, ale na jar je obzvlášť dôležitý vitamín C.

9. Ak deti užívajú tabletkové vitamíny, mali brať len tie, ktoré sú určené špeciálne deťom (majú inú koncentráciu a multivitamíny iné zloženie).

Čo má ktorý vitamín na starosti

Vitamín C = imunita. Kde ho vziať: kapusta, pomaranč, červená paprika, petržlen, karfiol.

Vitamín B1 = srdce a trávenie. Kde ho vziať: cibuľa, cesnak, petržlen, špenát, pór, paprika.

Vitamín B2 = koža a migréna. Kde ho vziať: petržlen, špenát, karfiol, cesnak.

Vitamín B6 = nervová sústava a koža. Kde ho vziať: zemiaky, orechy, hnedá ryža, strukoviny, šalát.

Vitamín A = rast a kosti. Kde ho vziať: maslo, mlieko, mrkva, oleje.

Karotén (provitamín A) = rany a infekcie. Kde ho vziať: petržlen, červená paprika, mrkva, paradajky, marhule.

Kyselina listová (patrí k vitamínom B - konkrétne B9) = srdce a cievy. Kde ho vziať: petržlen, špenát, paradajky, kapusta.

Vitamín E = mladosť, chráni bunky pred starnutím. Kde ho vziať: mlieko, vajca, maslo a mnohé ďalšie potraviny.

Ako získať dennú davku vitamínu C

Jeden grep (200g).

Dve väčšie kiwi (120g).

Dva pomaranče (180g).

Kompótová miska brokolice (100g).

jeden stredný kaleráb (150g).

Väčšia miska kapusty (200g).

karfiol alebo kel ako príloha (120g).

Takže ak zjete dve väčšie kiwi o gramáži 120g, máte o dennú dávku vitamínu C postarané. Aké jednoduché.

Ovocie a zelenina

...