Zdravie


„Zdravie máš len jedno“

Fenikel: Skvostná zelenina pre naše zdravie a trávenie

Fenikel vo veľkom pestovali už starí Gréci a Rimania a o liečivých účinkoch voňavých silíc v zelenej hľúze sa rozprávali legendy. Fenikel je mrkvovitá zelenina a hojne sa pestuje aj v našich zemepisných šírkach. Fenikel pochádza zo Stredomoria, vyhovuje mu teplé, ale nie príliš horúce podnebie. Najväčšími pestovateľmi fenikla sú Grécko, Turecko, Taliansko a južné Francúzko, rozšírený je aj v severoafrických krajinách. Feniklová hľuza je vďaka vysokému podielu vlákniny ideálnym liečivom pre všetkých, ktorí trpia tráviacimi poruchami, ako napríklad nadúvaním, pocitom preplneného žalúdka, zápchou a podobne. Okrem toho vláknina viaže toxíny a tuky v črevách, má teda aj detoxikačné účinky, a znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Fenikel má vysoký obsah draslíka (zabezpečuje hospodárenie s vodou v organizme a funkčnosť buniek) a vitamínu C (podporuje imunitu organizmu a mentálnu sviežosť). Feniklová hľúza obsahuje optimálnu kombináciu dvanástich dôležitých stopových prvkov a štrnástich aminokyselín (bielkovinových stavebných látok). Z fenikla sa získava éterický feniklový olej (tradičný prostriedok pri črevných poruchách, kašli a zvýšenej tvorbe hlienu v oblasti nosohltana). Z plodov sa získava liečivý upokojujúci čaj na žalúdok a črevá (ideálny pre deti). Fenikel z dovozu je v predaji od jesene do jari, patrí teda k najvhodnejším zimným druhom zeleniny. Pri nákupe fenikla by sme sa mali informovať, či nie je kontaminovaný chemickými prostriedkami. Pri akútnych ťažkostiach s trávením je účinný feniklový čaj, ktorý sa dá kúpiť v lekárni. Pre ľudí trpiacich nadváhou je fenikel výborným prostriedkom na redukciu hmotnosti. Viaže tuky už v črevách tak, že v kritických zónach brucha, bokov, zadku a stehien sa už neusadzuje toľko triglyceridov (tukových molekúl). Okrem toho fenikel likviduje aj "mokrý" tuk v bruchu, totiž zásoby vody v oblasti pupka, ktoré obézni ľudia omylom považujú za tukové vankúšiky.

Spracovanie feniklu

fenikel umyjeme, vňať odstránime, ale nezahadzujeme. Nadrobno posekanú ju môžeme pridať na dochutenie alebo dozdobenie šalátov alebo prívarkov. Stonky odrežeme. Fenikel konzumujeme surový v šalátoch, ale aj varený vo forme prívarku. Do surových šalátov ho krájame na tenučké kolieska, pri varení hľúzu prekrojíme na štvrťky alebo menšie kúsky. Varíme v troche slanej vody asi 15 minút. Fenikel má výraznú vlastnú chuť, hodí sa však ku všetkým druhom zeleniny i korenín, akými sú citrónová šťava, čierne korenie, koriander, olivový olej, muškátový orech, ocot, ale aj ku kyslému ovociu, ako je pomaranč či jablko.

Ako môže fenikel pomôcť nášmu organizmu?

Fenikel pre naše zdravie

...