Keď sa povie bravčové mäso, určite väčšine z nás napadne dobrý vysmážaný rezeň plný kalórií a spolu s majonézovým šalátom úplná kalorická bomba. „Ideálny“ obed pre niekoho, kto športom chce nejaké to kilečko zhodiť. Ale existuje malý kúsok bravčového mäsa, ktorý má len 3,5g tuku na 100g. Je ním bravčová panenka, najchudšia časť z bravčového mäsa, ideálny zdroj živočíšnych bielkovín, proteínov.
Bravčová panenská sviečkovica, olivový olej, korenie podľa vlastnej chuti, červená paprika, cuketa, šampiňóny, bylinky, soľ.
Umytú panenku nakrájame na medailóniky. Dáme do misky s olivovým olejom a okoreníme (soľ, čierne korenie, bylinky,...), necháme odstať cca hodinku alebo aspoň 30 minút. Zeleninu si umyjeme a cuketu nakrájame na tenké kolieska, papriku na tenké pásiky, okoreníme. Šampiňóny taktiež očistíme. Na rozohriatej panvici alebo grile sprudka opečieme panenku z každej strany, dáme na plech a dáme na 5 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Na panvici alebo grile následne orestujeme samostatne šampiňóny a zeleninu.
Môžeme podávať. Ako už bolo povedané, panenka je najchudšia časť z bravčového mäsa. 100g panenky má nejakých 136 kalórií. Zelenina, čo sa týka kalórií je zanedbateľná, 100g šampiňónov má len 25 kalórií, takže toto môže byť kľudne váš obed, aj keď sa zrovna snažíte nejaké to kilečko zhodiť.