Recepty


„Chutné recepty na každý deň“

Kulinarické potešenie: Lahodné recepty na guláše z hydiny

Morčací guláš s lečom

Potrebujeme: 0,5kg morčacieho mäsa, 100g slaniny, 2 väčšie cibule, 3 strúčiky cesnaku, 300ml sterilizovaného leča, KL sójovej omáčky, olej, soľ, čierne korenie, sladká mletá paprika.

Ako na to: mäso nakrájame na kúsky, osolíme a okoreníme podľa chuti. Slaninu nakrájame na rezance a rozškvaríme v kastróle. Pridáme trochu oleja, nakrájanú cibuľu a potom všetko s mäsom opečieme. Vmiešame na plátky nakrájaný cesnak a mletú papriku a opražíme ich. Primiešame lečo, pokvapkáme sójovou omáčkou, potom podlejeme troškou vody a dusíme, kým mäso nezmäkne.

Kurací guláš s cuketou a šampiňónmi

Potrebujeme: 600g kuracieho mäsa, 400g paradajok, 2 cibule, 200g šampiňónov, 200g cukety, 250ml bieleho vína, 200ml kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku, olej, soľ, mleté biele korenie, čili, provensalské korenie.

Ako na to: paradajky v spodnej časti narežeme krížom, sparíme vo vriacej vode, prudko schladíme, olúpeme, rozkrojíme, vydlabeme a nakrájame na osminky. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Umyté cukety nakrájame na hrubšie kolieska. Mäso nakrájame na väčšie kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na oleji, pridáme mäso a za stáleho miešania zo všetkých strán opečieme. Zalejeme vínom, prikryjeme a 5 minút dusíme. Potom pridáme prelisovaný cesnak, šampiňóny a cuketu, 2KL provensalského korenia, štipku čili, osolíme a okoreníme podľa chuti a zakryté dusíme 20 minút. Pred dovarením pridáme paradajky. Nakoniec zahustíme smotanou.

Indický kurací guláš

Potrebujeme: 800g kuracích pŕs, 550g cibule, 2kg paradajok, sušené čili papričky, čierne korenie, olej, soľ.

Ako na to: cibuľu nakrájame na kocky, paradajky bez šupky nastrúhame na hrubom strúhadle. Z paradajok scedíme šťavu, ktorú odložíme bokom na neskoršie podlievanie. Mäso nakrájame na väčšie kocky. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme dužinu z paradajok, spoločne urestujeme, pridáme čili, kuracie mäso, osolíme, premiešame a dusíme do zmäknutia. V priebehu dusenie podľa potreby podlievame šťavou z paradajok. Keď je mäso mäkké, bude aj zelenina vydusená na hustejšiu omáčku. Tú dosolíme a okoreníme.

Morčací guláš s kyslou kapustou

Potrebujeme: 250g morčacích pŕs, 400g kyslej kapusty, cibuľa, kyslé jablko, PL olivového oleja, KL majoránu, KL sladkej mletej papriky, 100ml zeleninové vývaru, zemiak, 100g kyslej smotany, soľ, čierne korenie, zelená paprika, červená paprika, PL masla, PL petržlenovej vňate.

Ako na to: kyslú kapustu pokrájame, cibuľu nakrájame na kocky. Z jablka odstránime jadrovník a nakrájame ho na kocky. Na rozpálenom oleji urestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme majorán, mletú papriku, kyslú kapustu a nakrájané jablko. Zalejeme vývarom, premiešame a dusíme asi 20 minút pod pokrievkou. Medzitým olúpeme zemiak, nastrúhame ho a zamiešame do kapusty. Pridáme kyslú smotanu, osolíme, okoreníme, znovu premiešame a privedieme do varu. Morčacie mäso nakrájame na kocky. Z paprík odstránime jadrovníky a nakrájame ich na väčšie kúsky. Na panvici rozpálime maslo, mäso a papriky na ňom smažíme asi 5 minút. Osolíme a vmiešame do kapusty. Podusíme do mäkka. Pred podávaním guláš posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Kurací guláš

Potrebujeme: 4 vykostené kuracie stehná, olej, 4 veľké červené cibule, 2 menšie paradajky, 1 menšia zelená paprika, 1 bobkový list, 1KL mletej sladkej papriky, 1/2KL čili korenia, 1KL rasce, soľ, voda podľa potreby, 1KL sušeného majoránu, 1 najemno nastrúhaný zemiak, 4 veľké strúčiky cesnaku.

Ako na to: paradajky sparíme, ošúpeme a nakrájame nadrobno. V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme riadne domäkka. Potom pridáme bobkový list, čili, sladkú mletú papriku, rascu a chvíľu restujeme, ale nie dlho, aby paprika nezhorkla. Potom pridáme nakrájané mäso a orestujeme ho tak, aby sa zatiahlo. Osolíme, podlejeme troškou vody, pridáme nakrájané paradajky a papriku, premiešame, privedieme do varu, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a varíme asi 30 minút domäkka. Keď je mäso mäkké, pridáme nastrúhaný zemiak a pretlačený cesnak na zahustenie. Premiešame a povaríme ďalších 10 minút. Potom ochutíme majoránom. Počas varenia guláš podlievame po troškách horúcou vodou. Nemá byť priveľmi riedky. Podávame s knedľou alebo chlebom.

Kurací hrniec s hlivami a romaneskom

Potrebujeme: 1000g kuracích pŕs, 1000g zemiakov, 1000g hlivy, 450g cibule, 100g tuku, 30g soli, 2g rasce, 800g romaneska (zelenina podobná karfiolu), 300ml bieleho vína, 50g čerstvej petržlenovej vňate.

Ako na to: očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu opražíme na tuku dozlata, pridáme na kocky pokrájané kuracie prsia, opečieme a potom pridáme nakrájanú hlivu. Osolíme, dochutíme rascou a podlejeme vínom. Pridáme očistené a na kocky pokrájané zemiaky, podlejeme troškou vody a dusíme do polomäkka. Občas premiešame a podľa potreby podlievame vodou. Nakoniec pridáme romanesko a všetko spolu dusíme do mäkka. Podľa potreby dochutíme soľou a posypeme petržlenovou vňaťou. Vhodnou prílohou sú rôzne čerstvé zeleninové šaláty.

Hydinové guláše

Ilustračné foto

...

Niečo nové do kuchyne?