Recepty


„Chutné recepty na každý deň“

Recepty na dokonalé hovädzie a teľacie guláše

Hovädzí guláš na kačacej masti

Potrebujeme: 450g hovädzieho mäsa, 2PL kačacej masti, 150g cibule, 100g zeleru, 3 mrkvy, 2 zemiaky, 4 hrnčeky hovädzieho vývaru, 2KL paradajkového pretlaku, 3KL mletej červenej papriky, 1/2KL čerstvého rozmarínu, 1/2KL čerstvého tymianu, soľ, čierne korenie.

Ako na to: do rozohriateho veľkého hrnca dáme masť, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, zeler, zemiaky a mrkvu. Za stáleho miešania restujeme 3-5 minút. Pridáme pokrájane hovädzie mäso a po 2 minútach červenú papriku, paradajkový pretlak, hovädzí vývar, rozmarín a tymian. Hrniec prikryjeme pokrievkou a guláš varíme na miernom plameni asi hodinu. Potom pokrievku odložíme a varíme ešte asi 45 minút. Na záver dochutíme korením a soľou.

Pochúťkový guláš na slanine a masle

Potrebujeme: 1kg hovädzieho mäsa, 1/2kg cibule, 150g slaniny, maslo, čerstvá paprika, soľ, 125g smotany, mleté čierne korenie.

Ako na to: mäso a cibuľu nakrájame na kocky. Aj slaninu nakrájame na kocky a spolu s polovicou cibule osmažíme v hrnci na masle. Pridáme polovicu mäsa a papriku a potom druhú polovicu cibule a okoreníme. Chvíľu podusíme a pridáme zvyšok mäsa, papriky a okoreníme. Potom prilejeme 0,5L vody a privedieme k varu. Stiahneme plameň a necháme variť. Nakoniec pridáme smotanu a necháme prejsť varom.

Guláš s kelom

Potrebujeme: 0,5kg hovädzieho predného, 2PL masti, cibuľa, hlávka kelu, 3 zemiaky, 3 strúčiky cesnaku, PL mletej červenej papriky, soľ, rasca, majorán, čierne korenie.

Ako na to: do kastróla dáme masť a nakrájanú cibuľu a orestujeme ju. Pridáme na kocky nakrájané mäso a necháme dusiť. Posolíme, okoreníme a za občasného podlievania vodou dusíme takmer domäkka, pridáme nakrájaný kel, očistené zemiaky nakrájané na kocky a ostatné ingrediencie. Podľa potreby pridáme vodu. Keď je všetko mäkké, guláš zahustíme zápražkou a necháme prevrieť.

Hovädzí guláš s červenou fazuľou

Potrebujeme: 200g hovädzieho predného, PL oleja, 2 cibule, strúčik cesnaku, 4KL mletej červenej papriky, 20g múky, 200g červenej fazule, 3 červené papriky, feferónka bez zrniek, čierne korenie, majorán, hovädzí vývar, soľ.

Ako na to: večer pred prípravou namočíme fazuľu do vody. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme lyžicu vývaru a za stáleho miešania 5 minút podusíme. Pridáme pretlačený cesnak, mletú červenú papriku a mäso pokrájané na kocky. Poprášime múkou, pridáme pokrájanú papriku a majorán, podlejeme hovädzím vývarom a na miernom ohni dusíme hodinu. Primiešame napučanú fazuľu a za stáleho miešania dusíme ešte 45-60 minút. Nakoniec pridáme feferónku, posolíme a dusíme 15 minút.

Guláš z Kentucky

Potrebujeme: 700g hovädzieho zadného, 125g olúpaných paradajok, 150g hrášku, 2 mrkvy, 2 cibule, strúčik cesnaku, 1,5PL hladkej múky, soľ, čierne korenie, tymian.

Ako na to: mäso nakrájané na kocky osmažíme na oleji s cibuľou dohneda, pridáme cesnak, zaprášime múkou a urestujeme. Mäso podlejeme trochou vody a pridáme nakrájané paradajky, soľ, 1/2KL tymianu a dusíme domäkka. Podľa potreby mäso podlejeme, pridáme mrkvu a podusíme, kým zmäkne, potom pridáme hrášok a dochutíme.

Jemný teľací guláš s párkom

Potrebujeme: 300g teľacieho mäsa, cibuľa, 2PL masti, soľ, 1/2KL mletej červenej papriky, mäsový vývar, suchár, 100g párkov.

Ako na to: mäso pokrájame na menšie kocky. Cibuľu posekanú nadrobno speníme v rozohriatej masti, pridáme mäso a opražíme ho. Osolíme, poprášime mletou paprikou, podlejeme mäsovým vývarom, prikryjeme a udusíme do polomäkka. Potom pridáme trochu vody, rozmrvený suchár na zahustenie a povaríme. Nakoniec pridáme olúpané, pokrájané párky a dovaríme.

Pivný guláš z hovädzích líčok

Potrebujeme: 2000g hovädzích líčok, 1000g cibule, 80g cesnaku, 800g zemiakov, 30g feferónok, 200g paradajok, 200g zelenej papriky, 150g masti, 20g mletej sladkej papriky, 2g rasce, 1g mletého čierneho korenia, 1g majoránu, 200ml čierneho piva, soľ podľa chuti, zemiak na zahustenie.

Ako na to: hovädzie líčka umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme, nakrájame na kocky a na masti opečieme do hneda. Na tmavý cibuľový základ dáme hovädzie líčka, spolu ešte opečieme, pridáme soľ, cesnak, rascu a mletú sladkú papriku. Podlejeme horúcou vodou a dusíme. Počas dusenia podlievame horúcou vodou. Pred koncom pridáme na kocky pokrájané zemiaky, paradajky, zelenú papriku, pivo a jeden najemno nastrúhaný zemiak, ktorý jedlo zahustí. Keď je všetko mäkké, guláš dochutíme soľou, korením, feferónkami a majoránom.

Hovädzie držky na kyslo s hríbmi

Potrebujeme: 2500g hovädzích držiek, 600g cibule, 100g tuku, 30g soli, 50g sušených hríbov, 50g masla, ocot podľa chuti, 150g hladkej múky, 5g rasce, 300ml smotany na šľahanie.

Ako na to: surové držky riadne umyjeme a varíme vo veľkom množstve vody. Asi po polhodine varenia vodu vylejeme a dáme novú. Takto urobíme asi trikrát. Nakoniec necháme z poslednej vody asi dva litre. Cibuľu očistíme, pokrájame a opečieme na tuku dozlatista. Pridáme na rezance pokrájané držky, soľ, rascu a sušené hríby. Podlejeme odloženou vodou z varenia držiek a varíme do mäkka. Podľa potreby pridávame vodu. Pripravíme zápražku: múku opražíme na panvici na sucho, necháme vychladnúť, rozriedime studenou vodou a zahustíme držky. Necháme pomaly variť, pridáme smotanu, zamiešame, dochutíme soľou a octom. Varíme asi 10 minút, potom jedlo odstavíme a pridáme maslo.

Hovädzie guláše

Ilustračné foto

...

Niečo nové do kuchyne?