Recepty


„Chutné recepty na každý deň“

Hovädzina pre chlapa

Azu na tatársky spôsob

Potrebujeme: 400g hovädzieho mäsa, 40g tuku, 2 feferónky, 2 PL kečupu, 2 sterilizované uhorky, 30g hladkej múky, mäsový vývar, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Ako na to: hovädzie mäso umyjeme, nakrájame na rezne, ktoré naklepeme a nakrájame na hrubšie rezance. Osolíme, okoreníme a za stáleho miešania opražíme v rozpálenom tuku. Zaprášime mletou červenou paprikou, podlejeme mäsovým vývarom a za občasného podlievania udusíme do polomäkka. Potom pridáme na kocky nakrájané uhorky a nasekané feferónky, zahustíme múkou, povaríme, primiešame kečup a prikryté udusíme. Podávame s varenými zemiakmi alebo s čiernym chlebom.

Mletý steak s korenistou omáčkou

Potrebujeme: 500g mletej hovädziny, veľká cibuľa, 2 vajcia, PL strúhanky, 1KL horčice, 2PL oleja, 250ml vývaru z kocky, 6PL sladkej smotany, 1-2PL maizeny, 1/2ks nakladaného zeleného korenia, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Ako na to: polovicu očistenej cibule pokrájame na kocky, druhú polovicu na kolieska. Mleté mäso, na kocky pokrájanú cibuľu, vajcia, strúhanku a horčicu zmiešame a ochutíme soľou, korením a paprikou. Zmes rozdelíme na 4 steaky. V grilovacej panvici rozohrejeme olej a steaky pri strednej teplote opekáme po 5 minút z každej strany, ku koncu pridáme kolieska cibule a opekáme ďalších 5 minút. Potom mäso aj cibuľu vyberieme a do výpeku dáme vývar a smotanu a chvíľu podusíme. Omáčku precedíme a varíme v hrnci. Vmiešame maizenu, zelené korenie, osolíme a okoreníme. Omáčku podávame s mletým steakom a upraženými kolieskami cibule. Ako prílohu podávame varené zemiaky a paradajkový šalát.

Strážnický divoký hovädzí šíp

Potrebujeme: 600-700g hovädzej sviečkovice, soľ, korenie, 250g údenej klobásy, 5PL oleja, 3PL masla, cibuľa, 1/2KL čili, 2 kapie, 200g sterilizovaného hrášku, 2PL kečupu, 200g ryže, 3ks klinčeky.

Ako na to: mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a striedavo s kolieskami klobásy napichujeme na ihlice. Na rozpálenom oleji zo všetkých strán do zlatista opečieme a v horúcej rúre dodusíme. Na masle speníme cibuľu, pridáme čili, trocha osmažíme, pridáme nakrájanú kapiu, hrášok, kečup, podusíme, pridáme vopred s klinčekmi uvarenú ryžu, premiešame, prehrejeme a podávame s mäsom.

Anglický rozbíf

Potrebujeme: 600g odkostenej a očistenej nízkej hovädzej roštenky, 60g tuku, 10g hladkej múky, mleté čierne korenie, worcesterská omáčka, voda alebo vývar, soľ.

Ako na to: odležanú roštenku umyjeme, čistou utierkou osušíme a odblaníme. Tukovú časť na povrchu aj so spodnou blanou niekoľkokrát narežeme, osolíme, okoreníme a pokvapkáme tukom. Takto pripravenú ju necháme hodinu odležať v chlade. Potom rozohrejeme tuk a z oboch strán mäso prudko opečieme. Potom pečieme v horúcej rúre približne 20 minút, pričom občas polievame vlastnou šťavou a mierne dolievame i vývar. Anglický rozbíf musí byť vnútri ružový, nie krvavý. Výpek vydusíme na tuk, poprášime múkou a opražíme dohneda. Potom zalejeme vlažnou vodou a dobre povaríme. Nakoniec šťavu precedíme a dochutíme worcesterskou omáčkou. Mäso nakrájame na plátky, poukladáme na tanier a polejeme šťavou. Anglický rozbíf podávame s opekanými zemiakmi či rozličnou zeleninou pripravenou na anglický spôsob.

Sviečková na smotane

Potrebujeme: 700g hovädzieho zadného, 2-4 plátky oravskej slaniny, 2 veľké cibule, 3-4 mrkvy, 2 petržleny, 1/2 menšieho zeleru, 250ml kyslej smotany, 2 kocky hovädzieho bujónu, horčica, čierne korenie, citrónová šťava, borievka, zázvor, muškátový orech.

Ako na to: oravskú slaninu pokrájame a dáme opražiť na troške oleja, pridáme na drobno pokrájané cibule a počkáme, kým zmäknú. Zosilníme plameň a opražíme osolené mäso pokrájané na plátky. Obrátime ho, aby sa zatiahlo z oboch strán. Pridáme PL horčice, čierne korenie, borievky, prípadne mleté korenie na divinu a trochu sušeného zázvoru. Podlejeme asi 300 ml bujónu, môžeme pridať aj trochu bieleho vína a necháme dusiť. Medzitým nastrúhame mrkvu, petržlen a zeler na jemno. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho. Do zvyšného vývaru prilejeme trochu vody a vložíme všetku postrúhanú zeleninu. Necháme variť asi pol hodiny. Potom základ omáčky dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom. Vzniknutý krém doplníme kyslou smotanou, citrónovou šťavou, nezaškodia 2KL cukru. Úplne na záver nastrúhame do horúcej omáčky trochu muškátového orieška a vložíme naspäť mäso aj s odtečenou šťavou. Podávame s knedľou.

Kotlíkový guláš

Potrebujeme: 400g hovädzieho krku, 2 papriky, 2 paradajky, 2 strúčiky cesnaku, červená mletá paprika ( sladká aj pálivá ), gulášové korenie, majorán, soľ, mleté čierne korenie, olej, zemiaky, 0,7dcl červeného vína.

Ako na to: mäso nakrájame na rovnaké kocky. Ošúpanú cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. Paradajky vložíme do vriacej vody, po chvíli ich vyberieme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Papriku nakrájame na štvorčeky. Do kotlíka, alebo hrnca nalejeme trochu oleja, vložíme všetky pokrájané suroviny a pridáme koreniny, s výnimkou majoránu. Všetko to prikryté dusíme. Zo začiatku miešame pokiaľ zmes nepustí šťavu. Keď je mäso mäkké, prilejeme podľa chuti červené víno. Za miešania necháme všetko mierne povrieť. Ak treba, dochutíme a pridáme trochu majoránu. Ak máme radi zemiaky v guláši, pridáme ich nakrájané na malé kocky, ale až keď je mäso takmer mäkké.

Hovädzina pre chlapa

Ilustračné foto

...

Niečo nové do kuchyne?