Najcennejšia na hrachu je jedinečná kombinácia horčíka a nukleových kyselín, navyše je veľmi bohatý na vlákninu. Má omladzujúce účinky, stimuluje rast buniek. Má anabolické účinky (stimuluje rast svalovej hmoty) pri športe a kondičnom tréningu. Vďaka zvyšovaniu hladiny bielkovín pôsobí vitalizujúco. A tvaroh určite patrí do jedálnička športovca. Energetická hodnota tvarohu je pomerne nízka a okrem vysokého podielu bielkovín obsahuje aj vitamíny a minerály. A ak tvaroh aj tepelne upravíte, nestratí takmer nič zo svojej nutričnej hodnoty.
Mrazený hrášok (alebo čerstvý, cca 350g), soľ, tvaroh, trochu mlieka.
Mrazený hrášok dáme variť do osolenej vody a varíme cca 15 minút. Po uvarení scedíme a vymixujeme s trochou mlieka. Tvaroh rozmiešame s trochou soli (môžeme dochutiť nadrobno nakrájanou cibuľou, sušeným cesnakom, bylinkami) a podávame.