Recepty


„Chutné recepty na každý deň“

Hubové polievky: Chuťová explózia z lesa vo vašej kuchyni

Polievka so sušených húb

Potrebujeme: 160g sušených húb, olej, 2PL hladkej múky, mletá červená paprika, cibuľa, soľ, 20g suchého postrúhaného cesta, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, rasca

Ako na to: huby opláchneme, nakrájame, dáme do vody a varíme. Z oleja, múky a postrúhanej cibule pripravíme zápražku, pridáme do nej červenú papriku, zalejeme vodou, posolíme, pridáme k uvareným hubám a povaríme. Nakoniec do polievky zavaríme cesto, posekanú petržlenovú vňať, čierne korenie, rascu a varíme, kým nie je cestovina mäkká.

Hubová polievka s krúpami

Potrebujeme: 100g čerstvých alebo 10g sušených húb, cibuľa, 30g masti, PL zelenej zelerovej vňate posekanej nadrobno, 30g hladkej múky, soľ, 4PL krúp, 1L riedkeho vývaru z kostí, 2 zemiaky, 250ml kyslej smotany

Ako na to: čerstvé huby očistíme a pokrájame, sušené huby vopred namočíme do teplej vody. Cibuľu pokrájame nadrobno, speníme v rozohriatej masti, pridáme huby, zelenú zelerovú vňať, premiešame, poprášime hladkou múkou a opražíme. Potom osolíme, pridáme premyté krúpy, zalejeme riedkym vývarom z kostí a varíme 15 minút. Nakoniec pridáme očistené zemiaky pokrájané na malé kocky a dovaríme. Hotovú polievku ochutíme smotanou.

Hubovo-zeleninová polievka

Potrebujeme: 40g oleja, 100g čerstvých húb, 150g koreňovej zeleniny, KL mletej červenej papriky, 1,5L vody, soľ, zelená paprika, zelena paradajka, mleté čierne korenie, cibuľa

Ako na to: na oleji speníme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistené, umyté a pokrájané huby a pomaly dusíme. Potom pridáme očistenú a na kocky pokrájanú zeleninu a ďalej dusíme. Pridáme červenú papriku, všetko zmiešame a zalejeme vriacou vodou. Polievku osolíme, okoreníme, prisypeme pokrájanú papriku a paradajku a všetko spolu povaríme. Do hotovej polievky zavaríme mrveničku. (príprava mrveničky - čítaj ďalej)

Ostrá polievka s uchovcom

Potrebujeme: uchovec bazový, menšia cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 2-3 zemiaky, koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler), 1-3 feferónky, 125ml smotany, 200-300ml rôsolu z kyslej kapusty, PL hladkej múky, vajce, soľ, bobkový list

Ako na to: na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané uchovce, osolíme a dusíme aspoň pol hodiny za občasného podlievania vodou. Medzitým si očistíme zemiaky a koreňovú zeleninu a pokrájané dáme variť spolu s pokrájanými feferónkami a bobkovým listom. Keď sú huby podusené, pridáme k nim nadrobno posekaný cesnak a vlejeme ich k zemiakom. Do rôsolu pridáme smotanu a múku, rozhabarkujeme a keď sú zemiaky mäkké, vlejeme všetko do hrnca a necháme prevrieť. Nakoniec pridáme za stáleho miešania rozmiešané vajce, keď sa zrazí, polievku odstavíme. Podávame s čerstvým čiernym chlebom.


Hubová polievka s mrveničkou

Potrebujeme: cibuľa, masť, 100g mrkvy, 50g petržlenu, kúsok zeleru, 400g húb Mrvenička: 120g polohrubej múky, vajce, voda

Ako na to: cibuľu pokrájanú nadrobno speníme na masti, pridáme očistenú pokrájanú zeleninu a huby, opražíme, podlejeme a udusíme do polomäkka. Potom zalejeme vodou, pridáme očistené a pokrájané zemiaky, osolíme a dovaríme. Do uvarenej polievky zavaríme mrveničku, ktorú si pripravíme vymiešaním múky, vajca a vody. Tuhé cesto postrúhame na hrubom strúhadle a necháme na doske preschnúť.

Hubová polievka s domácou klobásou

Potrebujeme: 150g sušených húb, 250ml šľahačky, 200g domácej klobásy, 4 väčšie zemiaky, hladká múka, čierne a nové korenie, bobkový list, mletá paprika, cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, ocot, citrón

Ako na to: huby namočíme a po zmäknutí ich varíme vo väčšom hrnci spolu s koreninami a cesnakom. Z múky, cibule a mletej papriky urobíme zápražku, ktorú vlejeme k hubám. Pridáme zemiaky, klobásu a varíme do zmäknutia zemiakov. Zahustíme šľahačkovou zátrepkou, dochutíme soľou a octom. Pri podávaní dochucujeme citrónom.

Kuriatková polievka

Potrebujeme: kuriatka, zemiaky, soľ, mletá červená paprika, petržlenová alebo zelerová vňať, masť, hladká múka, vegeta

Ako na to: zemiaky dáme variť, kuriatka pridáme trochu neskôr, dochutíme soľou a vegetou. Keď sú zemiaky s kuriatkami uvarené, pridáme zápražku z masti a múky, do ktorej sme dali pre farbu mletú červenú papriku. Nakoniec dáme do polievky vňať.


Hlivová polievka so zemiakmi

Potrebujeme: 300g hlív, 4-5 zemiakov, olej, mletá červená paprika, čierne korenie, vegeta, rasca, soľ, kyslá smotana, hladká múka

Ako na to: klobúčiky hlív nakrájame na kocky, na olej dáme vopred speniť cibuľu, potom pridáme hlivu. Ďalej pridáme mletú červenú papriku, KL soli, čierne korenie, vegetu a rascu. Podlejeme vodou a dusíme asi 15 minút. Zemiaky nakrájame na kocky, pridáme k hlive a dolejeme vodou. Varíme asi 25 minút. Nakoniec pridáme kyslú smotanu, v ktorej sme rozmiešali PL hladkej múky. Chvíľu povaríme.


Hubová kyslá polievka

Potrebujeme: 500g šampiňónov alebo iných dostupných húb, 0,5L mlieka, 0,2L smotany 33%, maslo, vývar prípadne horúcu vodu s vegetou, 50g hubového bujónu, 400g zemiakov, hladkú múku na zahustenie, bobkový list, 2-3 guľôčky nového korenia, sol, 0,1L octu

Ako na to: do stredne veľkého hrnca dáme maslo a necháme ho roztopiť. Keď je maslo roztopené pridáme pokrájané huby a orestujeme ich. Zalejeme ich vývarom (vodou), pridáme bobkový list, nové korenie a zemiaky nakrájané na kocky, osolíme a necháme variť, kým zemiaky nezmäknú. Potom pridáme mlieko, podľa potreby hubový bujón a krátko povaríme. Zahustíme hladkou múkou a pridáme zohriaty ocot podľa chuti. Krátko povaríme, prípadne ešte dochutíme. Nakoniec zjemníme polievku smotanou. Podávame ju s čerstvým pečivom.


Nepravá držková polievka

Potrebujeme: 1kg rýdzika korenistého (mladé a stredne veľké plodnice, môžete ho nahradiť aj hlivou), 150g údenej slaniny alebo 2PL oleja, voda, cibuľa, soľ, červená paprika, rasca, majorán, bobkový list, 3-4PL polohrubej múky, 2-3PL bieleho jogurtu na zahustenie, na ozdobu petržlenová vňať

Ako na to: očistené rýdziky pokrájame na prúžky asi 1-2cm široké. V hrnci opražíme nadrobno pokrájanú slaninu (alebo použijeme olej podľa potreby), pridáme cibuľu, trocha rasce a rýdziky. Sprudka opražíme, pridáme soľ, podlejeme vodou, pridáme bobkový list, trocha červenej papriky a necháme dusiť asi pol hodiny. Po podusení zahustíme múkou vymiešanou s jogurtom, pridáme podľa potreby vodu, PL červenej papriky, štipku majoránu a necháme povariť. Tesne pred odstavením ozdobíme zelenou vňaťou posekanou nadrobno. Podávame s čerstvým pečivom.

Hubová polievka s krúpami - 2

Na 4 porcie potrebujeme: 1 lyžicu oleja, 4 šalotky, 1 červenú cibuľu, 2 byle stonkového zeleru, 1,5L mäsového vývaru, 1 bobkový list, 4 zrniečka celého čierneho korenia, 4 zrniečka celého nového korenia, 300g suchohríbov, mleté hubové korenie podľa chuti, 2 lyžice jačmenných krúp, petržlenovú vňať na posypanie, soľ

Ako na to: na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú šalotku s nakrájanou červenou cibuľou. Pridáme očistený, nadrobno nakrájaný stonkový zeler, posolíme a opekáme asi 5 minút. Zalejeme horúcim mäsovým vývarom, ochutíme bobkovým listom, celým čiernym korením, celým novým korením a na miernom ohni varíme asi 15 minút. Pridáme očistené pokrájané suchohríby, jačmenné krúpy a hubové korenie. Varíme domäkka ďalších 15 minút. Hotovú polievku podľa chuti dosolíme a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Hubové polievky

Ilustračné foto

...

Niečo nové do kuchyne?