Zdravie


„Zdravie máš len jedno“

Jablko: Nenápadné ovocie, ktoré vám zníži tlak či cholesterol, posilní imunitný systém či ďasná, alebo spevní cievy či prečistí črevá

Pravlasťou jablka je stredná Ázia. Odtiaľ sa jeho pestovanie rozšírilo do Európy a ostatných končín sveta. Gény v jadierkach, ktoré sú nositeľmi genetickej informácie, sa v priebehu stáročného vývoja zmenili a prispôsobili klimatickým podmienkam. V našej zemepisnej oblasti je sortiment jabloní v porovnaní s ostatnými ovocnými druhmi najširší a pestovatelia vyvíjajú stále nové kultivary. Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody, málo sacharidov, v šupke nepatrné množstvo mastných kyselín. Mimoriadne bohaté sú na vitamíny a stopové prvky. Pri dozrievaní na strome sa v jablku hromadí veľké množstvo vitamínu C. Vitamín C má v jablku mimoriadne vhodné prostredie, lebo bioflavonoidy a iné rastlinné látky ho v ňom chránia pred predčasnou oxidáciou. Jablko v ľudskom tráviacom trakte preto pôsobí blahodárne proti mnohým neduhom. Jablko je najobľúbenejšie ovocie našich starých mám: naši predkovia pestovali jablká pre vysoký obsah pektínu. Jablko obsahuje až 30 percent tejto prepotrebnej vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu, respektíve krvných tukov, a viaže jedovaté látky ako olovo a ortuť. Organické kyseliny (napríklad jablčná a vínna) obmedzujú škodlivú fermentáciu a usídľovanie baktérií v črevách. Dve surové jablká denne blahodárne pôsobia na našu látkovú premenu. Jablká pôsobia ako vynikajúca prírodná omladzovacia kúra. Zo šupky a dužiny sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom. Najmä šupka je bohatá na živiny. Okrem iných obsahuje dôležité nenasýtené mastné kyseliny, horčík, karotény a železo. Jablká majú vysoký obsah draslíka. Draslík je nevyhnutný pri regulácii hospodárenia s vodou, pri prenose nervových impulzov, stimuluje funkciu obličiek a činnosť svalov. Jablká by sme mali skladovať v chlade, napríklad v pivnici a konzumovať podľa možnosti surové. Pri zahriati, napríklad keď jablká pečieme, sa stráca až 70 percent prepotrebného vitamínu C.

Ako môže jablko pomôcť nášmu zdraviu?

Jablko pre naše zdravie

...