Potrebujeme: hlávková kapusta, 2 bujóny, 2 petržleny, veľká brokolica, 2 mrkvy, pór, zemiak, rasca, sladká mletá paprika.
Ako na to: do 2 litrov vody dáme nakrájanú zeleninu. Po zovretí vhodíme bujóny a ochutíme vegetou a koreninami, varíme do zmäknutia zeleniny. Netreba robiť žiadnu zápražku ani pridať olej, stačí len voda a zelenina.
Potrebujeme: 300g šošovice, 250g kyslej kapusty, PL rastlinného oleja, menšia cibuľa, 20g hladkej múky, soľ, 2 stredne veľké zemiaky, umelé sladidlo, KL octu, mleté čierne korenie.
Ako na to: prebratú a umytú šošovicu uvaríme domäkka. Pridáme pokrájanú kyslú kapustu a zápražku pripravenú z rastlinného oleja, nadrobno posekanej cibule a múky. Všetko osolíme a varíme. Asi 15 minút pred dovarením zamiešame do polievky rozmixované (postrúhane najemno) očistené zemiaky. Nakoniec jemne ochutíme trochou umelého sladidla, octom a mletým čiernym korením.
Potrebujeme: 1,5L vody, 300g hovädzieho mäsa, 1/2 cibule, bobkový list, KL soli, 4 zrnká bieleho korenia, 50g prerastenej slaniny, šálka cvikly z konzervy, 400g bielej hlávkovej kapusty, 100g póru, PL masti, PL rajčinového pretlaku, 2-3PL vínneho octu, štipka cukru, soľ, biele korenie, 100g kyslej smotany.
Ako na to: umytú hovädzinu varíme vo vode, pričom penu odstraňujeme. Neošúpanú polovičku cibule na reznej strane opečieme do hneda a spolu so soľou, bobkovým listom a zrnkami korenia pridáme k mäsu. Prikryjeme a varíme na miernom ohni asi hodinu. Slaninu, cviklu, pór a kapustu pokrájame. V hrnci rozohrejeme masť a opečieme v nej slaninu, pridáme kapustu a pór a krátko opečieme. Primiešame cviklu so šťavou a rajčinový pretlak. Postupne dolievame mäsový vývar. Mäso pokrájame na kocky a vložíme do polievky. Polievku podľa chuti osolíme, pridáme cukor, biele korenie, ocot a podávame. Do každej porcie dáme trocha smotany.
Potrebujeme: 300-350g kapra, 200g kyslej kapusty, 40g masla, cibuľa, 40g hladkej múky, 1L vody, 50g paradajkového pretlaku, 200ml kyslej smotany.
Ako na to: rybu očistíme a v trošku slanej vody podusíme. Na masle opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme nadrobno pokrájanú kapustu, zaprášime múkou a opražíme. Zriedime vývarom z húb, pridáme horúcu vodu, chvíľu povaríme a nakoniec ochutíme paradajkovým pretlakom. Na tanier položíme kúsok ryby, PL hustej kyslej smotany a zalejeme horúcou polievkou.
Potrebujeme: 250g hlávkovej kapusty, vrecko gulášovej polievky, 2 strúčiky cesnaku, cibuľa, 2PL rajčinového pretlaku, 100g údenej slaniny, KL vegety, KL gulášového korenia, soľ, mleté korenie, mletá rasca, mletá paprika, olej.
Ako na to: kapustu nasekáme nadrobno a dáme do hrnca. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji doružova, pridáme papriku a odstavíme. Slaninu pokrájame na hrubšie rezance. Kapustu zalejeme asi 3L studenej vody a dáme variť. Postupne do nej pridávame slaninu, gulášové korenie, vegetu, soľ, mleté korenie, cesnak, mletú rascu a pretlak. Všetko privedieme do varu. Medzitým si v troche studenej vody rozmiešame gulášovú polievku a 10 minút pred dovarením ju vlejeme do kapusty spolu s cibuľou a dovaríme. Podávame s chlebom.