Potrebujeme: cca 1kg kelu, vegetu, 1 zeleninový bujón, čierne mleté korenie, 1 strúčik cesnaku, 2KL mletej sladkej papriky, 2PL polohrubej múky, olej.
Ako na to: kel si nakrájame na rezance, cesnak na plátky. Kel, cesnak, vegetu, čierne korenie, kocku bujónu si dáme variť asi do 3 litrov vody. Varíme približne 40 minút, občas premiešame. Keď je kel mäkký vylejeme do polievky zápražku. Zápražka – na oleji, na strednom ohni si za stáleho miešania chvíľu opražíme múku, pridáme mletú papriku, premiešame a hneď zalejeme asi 2dcl vlažnej vody. Vylejeme do polievky, necháme prevrieť a polievku odstavíme. Podávame s chlebom.
TIP: do polievky môžeme hneď na začiatku pridať na kocky pokrájaný zemiak.