Recepty


„Chutné recepty na každý deň“

Kuracie polievky

Kuracia polievka

Potrebujeme: 300g kurčaťa, koreňová zelenina, pór, cibuľa, bobkový list, celé nové korenie, 2 strúčiky cesnaku, polovicu zelenej papriky, polovicu červenej papriky, polovicu žltej papriky, soľ, vegeta.

Ako na to: umyté kurča vložte do hrnca s vodou. Pridajte očistenú a na kúsky pokrájanú koreňovú zeleninu, pór, cibuľu, cesnak, papriky, bobkový list, celé nové korenie, soľ a vegetu. Pomaly varte, a keď je kurča mäkké, polievka je hotová. Mäso z kurčaťa môžete nakrájať na kocky a vložiť do polievky. Ozdobte petržlenovou vňaťou.

Kuracia polievka so smotanou

Potrebujeme: 2 mrkvy, 1 kaleráb, slepačí bujón, kuracie krídla, smotanu na varenie, soľ, celé čierne korenie, nové korenie, pažítku.

Ako na to: do vody dáme variť krídla, pridáme bujón, zeleninu, soľ a korenie. Varíme, kým sa neuvaria krídla. Tie vyberieme a pooberáme od kostičiek. Polievku rozmixujeme a pridáme smotanu. Prípadne osolíme. Pridáme mäso a pažítku.

Dobrá kuracia polievka

Potrebujeme: 30g masla, 60g mladého póru, 30g zeleru, 20g hladkej múky, 1,2L hydinového vývaru z drobov, 125g sladkej smotany , 60g sterilizovaného hrášku, 100g vareného kuracieho mäsa, mleté biele korenie, soľ.

Ako na to: v hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo, ale nesmie zhnednúť. Očistený pór pokrájame na kolieska, zeler na kocky, krátko podusíme na masle a zaprášime múkou. Zeleninu zalejeme studeným kuracím vývarom, dobre rozmiešame a uvedieme do varu. Približne pol hodiny varíme na miernom ohni, potom prilejeme sladkú smotanu, osolíme, okoreníme a necháme prejsť varom. Hotovú polievku precedíme cez sitko, pridáme hrášok a na kúsky pokrájané kuracie mäso.

Kuracia kari polievka s ryžou na grécky spôsob

Potrebujeme: kuracie chrbty na vývar alebo bujón, voda, soľ, celé čierne korenie, koreňová zelenina alebo jeden sáčok mrazenej zeleniny, ryža, 2-3 vajcia alebo samotné bielka, citrón, bylinková soľ, kari korenie.

Ako na to: Dajte variť kuracie chrbáty, vodu osoľte, okoreňte, pridajte vegetu. Asi po hodine varenia pridajte zeleninu a varte dovtedy, kým bude zelenina skoro uvarená - nejakých 20 minút. Potom vyberte kosti a oberte mäso. Obraté mäso vráťte späť do polievky variť, pridajte prepláchnutú ryžu a uvarte do skorouvareniaryže. Polievku urobí gréckou nasledovná "zápražka": Nachystajte si vajíčka - samotné bielky, veľa korenia kari, bylinkovú soľ a polovicu citróna. Kari pridajte koľko chcete, osoľte, pridajte skoro celú polovicu citróna a vlejte do polievky. Varte chvíľočku, pokiaľ sa vajcia zrazia a vypnite.

Sýta kuracia polievka

Potrebujeme: 150g kuracieho mäsa bez kostí, 1 pór, 200g mrkvy, 150g karfiolu, 50g hrášku, 1PL oleja, 1PL sójovej omáčky, soľ, mleté čierne korenie, 1dcl biele víno.

Ako na to: kuracie mäso pokrájame na rezance, pór umyjeme, pokrájame na kolieska a mrkvu ošupeme a pokrájame na plátky. V hrnci zohrejeme olej, pridáme kuracie mäso a za stáleho miešania opražíme. Pridáme pór, mrkvu, zalejeme 1L vody a privedieme do varu. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a krátko povaríme. Karfiol rozoberieme na ružičky, vložíme do polievky, pridáme hrášok, sójovú omáčku, víno a miernym varom varíme 15 min.

Kuracie polievky

Ilustračné foto

...

Niečo nové do kuchyne?