Zelenina, ako je vo všeobecnosti známe, je poväčšine nízko kalorická. Preto je veľmi vhodná pri našej snahe nejaké to kilečko zhodiť, alebo ako chutná príloha napríklad ku kuraciemu stejku. Kuracinka nám dá energiu a proteíny, zeleninka zase kopec vitamínov. Ideálny obed, čo poviete? Tak poďme na šalát.
1 hlávku ľadového šalátu, 1 šalátovú uhorku, 1 zväzok červenej reďkovky (asi 10-12ks), trošku pažítky, 2PL balzamikového octu, 3PL olivového oleja, soľ, korenie, 4PL vody.
Niekoľko vrchných listov šalátu zahodíme, odrežeme hlúzu, rozkrojíme ho na štvrtiny, umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame na hrubšie rezance. Uhorku a reďkovky si nakrájame na kolieska asi tak 1mm hrubé (uhorku nešúpeme). Pažítku si nasekáme nadrobno.
Všetko čo sme si nakrájali vysypeme do väčšej misky, pridáme ocot, olej, vodu, osolíme a okoreníme podľa chuti. Dobre premiešame a môžeme podávať. Ako už bolo povedané, šalát je vhodný ako príloha k hlavnému jedlu, ale výborne chutí len tak sám alebo s čerstvým tmavým celozrnným pečivom. 250g šalátu nemá viac ako 26 kalórií.