Recepty


„Chutné recepty na každý deň“

Mexické polievky: Ochutnaj exotické chute a gastronomické bohatstvo Mexika

Mexická polievka

Potrebujeme: 3 cibule, 3 stredne veľké kukurice (alebo kukurica z konzervy), 7 malých mrkiev, žltá paprika, oranžová paprika, zelená paprika, smotana na varenie, 50g masla, soľ, korenie, mletá sladká paprika, mletá čili paprika, sójová omáčka, parmezán na posypanie.

Ako na to: ošúpané cibule nadrobno pokrájame, dáme rozohriať olej, dozlatista ju na oleji opražíme, pridáme soľ, čili, mletú papriku a sójovú omáčku. Ďalej pridáme nakrájanú mrkvu a necháme dusiť, mierne podľa potreby dolievame vodu. Medzitým dáme opražiť na suchej panvici papriky. Ak sa už začínajú šúpať, sú hotové. Ošúpané a pokrájané pridáme ku domäkka udusenej mrkve. Kukurice dáme variť do neosolenej vody, necháme variť 5 - 7 minút po zovretí. Z uvarených kukuričných klasov nožíkom oddelíme kukuričné zrniečka. Ak nemáme celú kukuricu, pridáme zrniečka kukurice z konzervy k mrkve a paprikám. Ďalej pridáme maslo a smotanu. Dolejeme primeraným množstvom vody. Podľa potreby v mlieku rozhabarkujeme hladkú múku na zahustenie. Polievku podávame posypanú parmezánom, ozdobenú petržlenovou vňaťou a podľa chuti aj s chrumkavými bielymi knedličkami.

Mexická čili polievka

Potrebujeme: mleté bravčové mäso, 2 rajčinové pretlaky alebo 1L rajčinového džúsu, 3-4 rajčiny, konzerva bielej fazule, konzerva červenej fazule v slanom náleve, pór Na dochutenie: Nastrúhaný muškátový orech, cesnak, soľ, čili korenie, ostrá čili sójová omáčka, sójová omáčka sladká, mleté čierne korenie, sladká paprika, 2PL whisky.

Ako na to: na oleji urestujeme 2 veľké nakrájané cibule. Zlejeme fazuľové konzervy a fazuľu necháme odkvapkať. Na urestovanú cibuľu dáme 2KL mletej sladkej papriky a zalejeme ju pohárom vody. Do hrnca dáme dusiť bravčové mleté mäso, posypeme ho čiernym korením a pridáme nakrájaný cesnak. Nastrúhame doň celý muškátové oriešok a ďalej dusíme pod pokrievkou. Do polievky pridáme ostré čili korenie, ostrú sójovú omáčku, sladkú sójovú omáčku, čili korenie a 2PL alkoholu. potom nakrájame rajčiny bez šupky a dáme ich do hrnca. Stále dusíme domäkka, mäso musí byť uvarené a mäkké. Pridáme fazuľu a dusíme ďalej. Do hrnca pridáme ešte 2 konzervy rajčinového pretlaku alebo 1L rajčinového džúsu a necháme prejsť varom. keď polievka s pretlakmi zovrie, pridáme na kolieska nakrájaný pór a po 2 minútach odstavíme zo sporáka. Pór by mal zostať minimálne sparený. Polievku môžeme podávať s tortillami alebo arabským chlebom.

Mexická polievka s paprikou a kukuricou

Potrebujeme: 2 červené papriky, 2PL oleja, najemno nakrájaná cibuľa, 400g mrazenej kukurice, 750ml kuracieho vývaru, 150ml smotany na varenie, soľ, mleté čierne korenie podľa chuti.

Ako na to: papriky umyjeme a pod grilom alebo na suchej panvici na miernom ohni opečieme, až kým sa z nich nezačne odlupovať jemná vonkajšia šupka. Často obraciame. Vložíme ich do mikroténového vrecúška, ktoré uzavrieme, aby sa vnútri udržala para. Necháme ich odložené 20 minút, potom ich vyberieme a olúpeme. Jednu z paprík prekrojíme, odstránime jadrovník a dužinu pokrájame na malé štvorčeky. Druhú papriku odložíme na neskôr. Do hrnca dáme olej. Osmažíme na ňom cibuľu, aby bola sklovitá a mäkká. Pridáme nakrájanú papriku a rozmrazenú kukuricu a na miernom ohni smažíme ešte 5 minút. Obsah hrnca dáme do mixéra, prilejeme kurací vývar a rozmixujeme takmer dohladka. Ak treba, kukuricu rozmixujeme po častiach. Polievku dáme do hrnca a znovu zahrejeme. Vmiešame do nej smotanu, pridáme soľ a korenie. Druhú papriku ošúpeme, pokrájame na tenké prúžky. Polovicu z nich dáme do hrnca, druhú si ponecháme na ozdobenie na tanieri.

Mexická kukuričná polievka

Potrebujeme: 300g mäkkých varených kukuričných zŕn z konzervy, 2PL masla, KL mletých čili papričiek, veľká zelená ošúpaná paprika, červená sladká ošúpaná paprika, celá štiplavá čili paprička, 1,2L kuracieho vývaru, 200ml šľahačky, soľ.

Ako na to: maslo rozpustíme a jemno v ňom opečieme mletú čili papričku a krátko opečieme na väčšie kusy nakrájanú ošúpanú zelenú papriku. Pridáme kukuricu, na kúsky nakrájanú ošúpanú červenú papriku, celé čili, zalejeme vývarom, osolíme podľa chuti a asi 3 minúty povaríme. Na vrch potom dáme šľahačku. Jemne zamiešame a nalievame do tanierov.

Mexická polievka s ryžou

Potrebujeme: 2 strúčiky cesnaku, soľ, 2 vajcia, 50g šunky, cibuľa, 2 rajčiny, 50g ryže, bobkový list, 100ml bieleho vína, PL nasekanej petržlenovej vňate, 1L hovädzieho vývaru, šťava z citróna.

Ako na to: mäsový vývar zmiešame s vínom. V tomto náleve potom uvaríme ryžu. Medzitým usmažíme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridáme na kocky nakrájanú šunku, bobkový list, olúpané nakrájané rajčiny a petržlenovú vňať. Túto zmes dobre zamiešame a krátko podusíme. Potom ju zalejeme vývarom s ryžou. Pred podávaním posypeme nakrájanými natvrdo uvarenými vajciami.

Mexická kuracia polievka

Potrebujeme: 0,5kg kuracích pŕs, 1L kuracieho vývaru, cibuľa, 4PL rajčinového pretlaku, 2PL šľahačky, 6PL syra cottage, 1/2 avokáda, 2PL pažítky, soľ, čierne korenie.

Ako na to: do väčšieho hrnca s vývarom pridáme kuracie prsia s nakrájanou cibuľou, osolíme a okoreníme. Privedieme k varu a asi po 15 minútach obsah precedíme do misy a necháme odkvapkať. Cibuľu už nebudeme potrebovať, ale prsia nakrájame na rezance. Vo vysokej panvici alebo kastróle rozpálime olej a rozmiešame v ňom rajčinový pretlak. Prilejeme scedený vývar a 10 minút zvoľna varíme. Potom pridáme mäso a ešte 5 minút zvoľna povaríme na miernom plameni. Potom vmiešame do polievky šľahačku. Obsah kastróla premiestnime do polievkovej misy, pridáme nadrobený syr cottage, olúpané a na kocky nakrájané avokádo, nadrobno nasekanú pažítku a podávame.

Mexická pikantná polievka

Ilustračné foto

Niečo nové do kuchyne?