Recepty


„Chutné recepty na každý deň“

Kulinárska lahôdka: Originálne recepty na múčniky s cibuľou

Cibuľová pizza

Potrebujeme: Na cesto: 0,5kg hladkej múky, droždie, PL oleja, PL soli, 250ml vody Plnka: 3 paradajky, 3 veľké cibule, 100g šunkovej salámy, 100g syra, bazalka, soľ, olej.

Ako na to: prísady na cesto zmiešame a vypracované cesto necháme 40 minút odpočívať. Paradajky a cibuľu nakrájame na tenké plátky. Cesto rozložíme na plech a naň dáme paradajky, cibuľu a na kocky nakrájanú salámu. Okoreníme a pokvapkáme olejom. Navrch pridáme nakrájaný syr a pizzu pečieme v prehriatej rúre pri teplote 200 stupňov celzia.

Cibuľové lievance

Potrebujeme: 1L mlieka, droždie, 0,5kg hladkej múky, soľ, čierne korenie, 3 vajcia, 50g masla, 750g cibule, olej na vyprážanie.

Ako na to: mlieko mierne zahrejeme, trocha odlejeme a v tom odliatom mlieku zarobíme kvások. Do misy preosejeme múku, osolíme a okoreníme. Do múky vyhĺbime jamku, do ktorej vlejeme kvások a našľahané vajcia. Zmiešame a po častiach pridávame zvyšné mlieko. Vypracujeme hladké cesto. Cesto zakryjeme a necháme hodinu kysnúť. Rozohrejeme maslo a v ňom domäkka osmažíme nakrájanú cibuľu. Pridáme ju k cestu, ktoré necháme ešte asi pol hodiny kysnúť. Na panvici potom každý lievanec z oboch strán dozlatista vypražíme.

Cibuľové taštičky

Potrebujeme: 1/2kg polohrubej múky, 3 väčšie zemiaky, 6 veľkých cibúľ, 2PL masti, soľ.

Ako na to: zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, necháme vychladnúť a nastrúhame. Zmiešame s múkou a soľou a urobíme cesto, ktoré rozvaľkáme na plát. Cibuľu nakrájame nadrobno a na masti osmažíme dozlatista. Polovicu cibuľovej zmesi rozotrieme na plát cesta, ktorý preložíme na polovicu. Dobre pritlačíme a ostrôžkou nakrájame štvorčeky asi 5x5cm, uvaríme v osolenej vode. Podávame posypané druhou polovicou osmaženej cibuľky.

Nárez s nivou

Potrebujeme: cesto – 250ml vody, 100ml olivového oleja, KL soli, štipka cukru, ½kg hladkej múky, 2KL sušeného droždia, plnka – 2 plechovky krájaných paradajok, 5 strúčikov cesnaku, soľ, cukor, sušená bazalka, 4 cibule, 180g nivy.

Ako na to: na panvicu vyklopíme obsah plechoviek a za občasného premiešania povaríme do mierneho zhustnutia. Podľa chuti osolíme, osladíme a okoreníme bazalkou. Odstavíme a vmiešame prelisovaný cesnak. Z uvedených surovín na cesto vypracujeme hladké pružné cesto. Vykysnuté cesto rukami roztiahneme na olejom vymastený plech. Na cesto rozotrieme paradajkovú zmes, posypeme na prúžky pokrájanou cibuľou a strúhanou nivou. Vložíme do rúry vyhriatej na 200ْ C a upečieme doružova.

Syrovo-cibuľové šúľance

Potrebujeme: 500g šúľancov (prípadne špeclí), 200g ementálu, 200g údeného syra, 3 cibule, 70g masla, soľ, mleté čierne korenie, tuk na vymazanie formy, 4PL nasekanej čerstvej pažítky.

Ako na to: šúľance uvaríme podľa návodu na obale a odložíme na teplé miesto. Syry nahrubo nastrúhame a zmiešame. Zapekaciu formu vymastíme a uložíme do nej vrstvu šúľancov a na ňu vrstvu nastrúhaných syrov. Každú vrstvu osolíme a okoreníme a poukladáme ďalšie vrstvy šúľancov a syra. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180ْ C asi 30 minút zakryté alobalom. Očistenú cibuľu pokrájame na tenké kolieska a opražíme na masle dozlatista. Rozložíme ju na upečené šúľance. Jednotlivé porcie ozdobíme nasekanou pažítkou.

Francúzsky koláč

Potrebujeme: cesto – 150g špaldovej múky, 150g hladkej múky, 150ml vody, ½kg sušeného droždia, 30g olivového oleja, soľ, náplň – 200ml kyslej smotany, 200g tučného tvarohu, ½kg cibule, 6 strúčikov cesnaku, tymian, bazalka, oregano, soľ, 100g prerastenej slaniny.

Ako na to: do misy nasypeme múky, do ktorej zamiešame soľ a droždie. Pomaly pridávame vodu a olej a vypracujeme cesto. Cibuľu nakrájame nadrobno a urestujeme. V miske zmiešame smotanu s tvarohom, soľou, pretlačeným cesnakom, oreganom a bazalkou. Cesto rozvaľkáme do zapekacej formy, ktorú sme vyložili papierom na pečenie, cesto potrieme tvarohovou zmesou a navrch posypeme cibuľu a nadrobno nakrájanú slaninu. Na záver posypeme tymianom a pečieme v rúre vyhriatej na maximum.

Múčniky s cibuľou

Ilustračné foto

...

Niečo nové do kuchyne?