Zistite, ktoré potraviny sú označované ako najzdravšie a prečo by mali byť súčasťou vášho jedálnička. Náš zoznam vám poskytne ucelený prehľad o superpotravinách, vitamínových bombách a zdravých proteínoch, ktoré podporia vašu celkovú pohodu a vitalitu.
Hovädzie mäso – železo a zinok podporujú tvorbu odolných obranných buniek.
Maliny – pôsobia ako prírodný acylpirín a posilňujú obranyschopnosť.
Chren – má prívlastok „penicilín“, lebo pôsobí proti baktériám, ktoré vyvolávajú infekcie. Obsahuje horčicové oleje, ktoré uľahčujú vykašliavanie a pôsobia močopudne.
Šípky – sú bohaté na vitamín C, zvyšujú obranyschopnosť.
Bazová šťava – obsahuje bielkovinové látky, vitamíny A a C, ktoré znižujú horúčku.
Pšeničný olej – je bohatý na vitamín E, ktorý podporuje tvorbu dôležitých protilátok.
Celozrný chlieb – vláknina pomáha organizmu bojovať so škodlivými baktériami a podporuje správne zloženie mikrobiómu čriev.
Kiwi – vitamín C zaháňa vírusy a baktérie a pomáha organizmu odolávať chorobám.
Zelený čaj – aktivizuje v tele enzýmy, ktoré v bunkách zneškodňujú rakovinotvorné látky.
Ľanový olej – vďaka nenasýteným Omega-3 mastným kyselinám je jedným z najúčinnejších bojovníkov proti rakovine a bráni už existujúcim rakovinovým bunkám v raste.
Ružičkový kel – brzdí delenie a rozmnožovanie rakovinových buniek.
Jablká – obsahujú okolo 300 bioaktívnych látok a éterické oleje. Viažu jedy v organizme.
Mätový čaj – obsahuje účinné látky terpény, ktoré chránia pred rakovinou.
Cukrový hrášok – obsahuje unikátne liečivé látky saponíny považované za prevenciu proti rakovine.
Cícer – takisto obsahuje saponíny, ktoré odbúravajú usadeniny v ľudskom tele a brzdia vznik rakoviny.
Cvikla – takisto zdroj saponínov brzdiacich vznik rakoviny.
Citróny – flavonoidy, terpény, vitamín C a karotenoidy brzdia rast rakovinových buniek a ničia ich.
Papája – karotenoidy, vitamín C a terpény brzdia vznik a šírenie rakoviny v tele.
Paradajky – červené farbivo lykopén volajú vnútornou strážou nášho tela. Je to účinná zložka v prevencii proti rakovine žalúdka, kože, pľúc, prostaty a prsníka.
Čínska kapusta - obsahuje izotiokyanatan, ktorý pomáha predchádzať infekciám a ničí choroboplodné zárodky. Je dobrá v prevencii rakoviny čriev.
Šťava z bobuľovín – ríbezľová, černicová, malinová... obsahujú sekundárne rastlinné látky, ktoré brzdia rozvoj rakoviny.
Brokolica – povzbudzuje v organizme tvorbu látok, ktoré chránia tkanivá pred nádorovým bujnením a brzdia rast tumorov.
Olivový olej – vysoký podiel jednoduchých nenasýtených mastných kyselín znižuje hladinu cholesterolu.
Sleď – Omega-3 mastné kyseliny chránia cievy pred zápalovými procesmi kôrnatením.
Cesnak – zlepšuje cirkuláciu krvi, pomáha predchádzať porážke.
Červené hrozno – má antioxidačné účinky, chráni cievny systém, posilňuje steny vlásočníc, znižuje zlý cholesterol a riziko infarktu.
Makrela – jej zdraviu prospešné tuky pomáhajú znižovať hladinu tukov v krvi a predchádzať kôrnateniu ciev.
Vlašské orechy – zvyšujú elasticitu ciev, znižujú hladinu cholesterolu.
Repkový olej – zložením ideálne zodpovedá najnovším poznatkom o priaznivých účinkoch na krvný obeh.
Slnečnicové jadierka – dve polievkové lyžice pokrývajú dennú potrebu vitamínu E, ktorý sa stará o produkciu červených krviniek, podporuje krvný obeh a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Grapefruit – obsahuje špeciálny enzým, ktorý zabraňuje upchávaniu ciev a vzniku krvných zrazenín.
Kapusta – v kapuste konzumujeme aj vitamín K, ktorý sa stará o správnu zrážanlivosť krvi, a selén, ktorý pomáha pri znižovaní krvného tlaku.
Datle – sú bohaté na železo, vápnik, draslík. Znižujú krvný tlak a pomáhajú predchádzať artérioskleróze.
Paprika – kapsaicín a bioflavonoidy chránia srdce a cievy.
Reďkvičky – obsahujú fytochemikáliu sulforfán, ktorý chráni pred srdcovým infarktom.
Melóny – betakarotén vytvára bariéru proti poškodeniu buniek, napr. v dôsledku slnečného žiarenia.
Banány – vysoký obsah magnézia a draslíka pomáha znižovať krvný tlak a šetriť srdce.
Pohánka – hit zdravej výživy, obsahuje aminokyseliny, ktoré pozitívne vplývajú na náladu.
Tvaroh – vápnik účinkuje ako prostriedok na upokojenie.
Kel – vysoký obsah vitamínov B a železa nás zo stavu vyčerpanosti opäť postaví na nohy.
Pivné kvasnice – obsahujú vitamín B2, ktorý zlepšuje náladu.
Klíčky – optimálna zmes živín v tej najkoncentrovanejšej podobe.
Zelené šaláty – obsahujú látky podobné opiátom, ktoré upokojujú nervový systém.
Syr Gouda – aminokyseliny uvoľňujú napr. pri rozčúlení, starostiach, stavoch napätia.
Mandle – vďaka obsahu vitamínov E, B2, magnézia, železa a bielkovín sú ideálnou potravou pre nervy.
Avokádo – nenasýtené mastné kyseliny a vysoký obsah vitamínu B prospieva pri nervozite alebo nespavosti.
Mrkva – vďaka veľkému množstvu betakaroténu chráni bunky a posilňuje zrak.
Čučoriedky – zlepšujú zrak a pravidelne by ich mal konzumovať každý, kto dlho pracuje na počítači – oči sa s čučoriedkami unavia neskôr.
Plnotučné mlieko – obsahuje vitamín A, ktorý poskytuje úľavu unaveným očiam a posilňuje zrak.
Vaječný žĺtok – antioxidanty luteín a zeaxantín filtrujú škodlivé slnečné lúče, chránia sietnicu. Tým pôsobia ako „slnečné okuliare“.
Pór – brzdí vznik sivého zákalu a degeneratívne zmeny žltej škvrny.