Potrebujeme: 1L 10 stupňového piva, 1 PL smotany, žĺtok, maslo, tmavý chlieb, cukor alebo dobrý ocot, korenie, muškátový orech, soľ.
Ako na to: pivo privedieme do varu, prichutíme soľou, korením a mletým muškátovým orechom. Potom vmiešame zmes žĺtku, smotany, rozpusteného masla a krátko prehrejeme. Podľa chuti osladíme alebo okyslíme. Do jednotlivých tanierov vložíme na kocky nakrájaný chlieb a zalejeme zahustenou polievkou.
Potrebujeme: 1 L svetlého alebo tmavého piva, 3 PL kyslej smotany, 4 žĺtky, 6 PL cukru, štipku škorice.
Ako na to: Najprv dáme variť pivo s cukrom. Zvlášť rozmiešame žĺtky, kyslú smotanu a škoricu s troškou piva a potom to nalejeme do variaceho sa piva, chvíľu povaríme.
Potrebujeme: 0,5 L svetlého piva, 2 žĺtky, 2 PL múky, 1 L mlieka.
Ako na to: svetlé pivo prevaríme spolu s 0,5 L mlieka. Potom osobitne rozmiešame žĺtky, múku a 0,5 L mlieka. Zmes vmiešame do uvareného piva s mliekom a necháme prejsť varom. Do hotovej polievky pridáme maslo a ľubovoľne dochutíme.
Potrebujeme: 20g masla, 10g hladkej múky, 200ml vývaru z hydiny, 50g zeleniny, 20g syra, 10g feferónok, 400ml svetlého piva, čierne korenie, soľ.
Ako na to: V hrnci rozpustíme maslo, pridáme na kocky nakrájaný zeler, karotku, zelenú papriku a cibuľu a všetko podusíme. Podusenú zeleninu zaprášime hladkou múkou, znovu ju krátko opražíme a zalejeme vývarom z hydiny. Pridáme čierne korenie, nadrobno nakrájané feferónky a za stáleho miešania varíme. Potom do polievky nasypeme nastrúhaný tvrdý syr, ktorý sa za stáleho miešania rozpustí. Podľa chuti ju osolíme. Tesne pred podávaním prilejeme svetlé pivo, polievku chvíľu povaríme a vypneme.
Potrebujeme: 2 rožky z minulého dňa, 3 veľké cibule, 2PL masla, 300ml piva, 1L vývaru z kocky, vetvičku tymianu, mladú cibuľku s vňaťou, soľ, mleté čierne korenie, 200g plesňového syra.
Ako na to: rožky nakrájame na menšie kocky, dáme ich na plech a vo vyhriatej rúre opečieme na sucho do zlatista. Cibule nakrájame na mesiačiky. Vo väčšom hrnci opatrne rozpustíme maslo a cibuľu na ňom orestujeme. Potom ju zalejeme pivom a vývarom, privedieme k varu a asi 20 minút varíme. Medzitým dobre opláchneme tymian, necháme ho odkvapkať a očistíme mladú cibuľku. Tymian a cibuľku nakrájame, pridáme do polievky a varíme ešte asi 5 minút. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Nivu nakrájame na kocky a rozdelíme na taniere, zalejeme polievkou a podávame s opečenými rožkami.
Potrebujeme: 250g mrkvy, 2 veľké cibule, 250g kalerábu, 250g zemiakov, 2 stopky zeleru, 250g suchého žltého lúpaného poleného hrachu, 3 celé klinčeky, údené koleno (asi 450g), 1L vody, 0,5L svetlého piva, 250g párkov, 1KL horčice, zväzok petržlenovej vňate.
Ako na to: mrkvu, cibuľu, kaleráb, zemiaky a zeler pokrájame na kocky. Hrach opláchneme. V hrnci zmiešame zeleninu s hrachom, pridáme koleno a zalejeme vodou a pivom. Pomaly uvedieme do varu a priebežne odsraňujeme zrazeninu z povrchu polievky. Hrniec prikryjeme a varíme, kým hrach aj mäso nezmäknú. Uvarené koleno vyberieme z polievky, mäso oberieme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ho späť do polievky a pridáme párky nakrájane na kolieska. Necháme variť asi 4 minúty. Na záver pridáme horčicu rozmiešanú s trochou polievky a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňatou.