Rajčiny alebo ak chcete paradajky obsahujú veľa vitamínov a minerálov. Tu sú len niektoré, zdraviu prospešné účinky rajčín na náš organizmus – posilňujú srdce, zlepšujú trávenie, pôsobia preventívne proti rakovine a vysokému krvnému tlaku, pomáhajú udržiavať zdravé zuby, kosti, vlasy, pokožku a aj oči. Vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín a viacerých esenciálnych živín. Voľakedy boli vajcia zatracované, ale dnes, aj na základe nových skúmaní, vajcia patria ku kvalitnej strave a prispievajú k lepšiemu pocitu nasýtenia po jedle, čím môžu pomôcť s reguláciou telesnej hmotnosti. Spojme tieto dve suroviny a vznikne nám chutné, výživné jedlo.
Na jednu porciu potrebujeme - 1ks väčšej rajčiny (nie mäkkú, prezretú, skôr tvrdšiu), 2ks vajcia, soľ, bazalku (ak máme ja čerstvú), olivový olej.
Rajčinu si nakrájame na kolieska. Na panvici si rozpálime trochu oleja. Do panvice rozbijeme vajíčka a rovnomerne ich roztiahneme po panvici. Hneď na vajíčka poukladáme rajčinu, osolíme a posypeme bazalkou. Ak máme sušenú bazalku, tak ju medzi prstami trochu pomrvíme, ak máme čerstvú, tak si ju nadrobno nasekáme. Smažíme cca 3 až 5 minút, pokiaľ sa nám vajíčka neusmažia.
Pri servírovaní môžeme posypať natenko nakrájanou jarnou cibuľkou. Môžeme podávať s čerstvým tmavým pečivom, alebo s čímkoľvek načo máme chuť. Sú to chutné, hlavne veľmi rýchle výdatné raňajky, ak máte pred sebou náročný deň. Dve vajcia majú cca 300kcal a jedna väčšia rajčina cca 20kcal. Ak si meriaš kroky, tak túto dávku kalórii (bez pečiva) v pohode vychodíš počas dňa, stačí ti cca 6000 - 6500 krokov.