Potrebujeme: 150g surových zemiakov, 100g kyslej smotany, 2 vajcia, PL hladkej múky, bobkový list, celé čierne korenie, soľ.
Ako na to: v hrnci necháme zovrieť 750 ml vody, do ktorej pridáme soľ, celé čierne korenie, bobkový list a zemiaky nakrájané na malé kocky. Kyslú smotanu rozmiešame s hladkou múkou a vodou dohladka. Túto zmes vlejeme do polievky a krátko povaríme. Surové vajcia rozbijeme, opatrne po jednom dáme do polievky a minútu povaríme. Polievku odstavíme a ozdobíme kôprom.
Potrebujeme: 400g zemiakov, 4 paradajky, PL paradajkového pretlaku, 30g masti, 250ml mlieka, 30g hladkej múky, 1L vody, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať.
Ako na to: zemiaky očistíme, nakrájame na malé kocky a dáme do osolenej vriacej vody. Pridáme mlieko, zápražku z masti a múky, primiešame olúpané paradajky, paradajkový pretlak, trochu čierneho korenia a varíme domäkka. Ochutíme petržlenovou vňaťou a podľa chuti môžeme ešte osladiť cukrom a okysliť šťavou z citróna.
Potrebujeme: 4-5 väčších zemiakov, väčšia cibuľa, 20g droždia, kocka mäsového bujónu, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, 4 strúčiky cesnaku, rasca, majorán, soľ, olej, pažítka alebo petržlenová vňať.
Ako na to: zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme rozmrvené droždie, necháme speniť, poprášime mletou paprikou a zalejeme asi 500ml vody. Keď zovrie, pridáme bujónovú kocku, zemiaky a rascu. Varíme ešte približne 10 minút, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec guláš osolíme, okoreníme a dochutíme roztlačeným cesnakom, majoránom a posekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.