Recepty


„Chutné recepty na každý deň“

Zemiakové šaláty

Jednoduchý zemiakový šalát

Potrebujeme: menšie zemiaky, cibuľa, olej, mleté čierne korenie Nálev: PL kryštálového cukru, trocha soli, 150ml vody, PL horčice, ocot podľa chuti.

Ako na to: zemiaky uvaríme v šupke, scedíme ich, prelejeme studenou vodou a ošúpeme. Po vychladnutí pokrájame na kolieska alebo pretlačíme na kocky, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno alebo tenké kolieska, pokvapkáme olejom, posypeme korením a zalejeme vychladnutým nálevom, ktorý pripravíme tak, že vo vode rozvaríme cukor, pridáme ostatné ingrediencie a necháme vychladnúť. Zľahka premiešame, podľa potreby dochutíme a necháme aspoň hodinu odležať v chlade. Šalát môžeme osviežiť posekanou kôprovou vňaťou alebo pažítkou.

Zemiakový šalát na kyslo

Potrebujeme: 2kg zemiakov, 2 cibule, 4PL oleja, 2PL cukru, KL mletého čierneho korenia, 600ml vody, 100ml octu alebo citrónovej šťavy, kyslé uhorky.

Ako na to: zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Očistíme, necháme vychladnúť a nakrájame na asi 4-5 cm dlhé hranolčeky. Vodu, olej, ocot, cukor, soľ a čierne korenie dáme variť do malého hrnca a pridáme nakrájanú cibuľu. Hneď po zovretí odstavíme a pridáme do zemiakov. Podľa chuti pridáme nakrájanú kyslú uhorku. Premiešame a necháme odstáť.

Cviklovo - zemiakový šalát

Potrebujeme: 0,5kg cvikly, 1kg zemiakov, 400ml kyslej smotany, veľká cibuľa, konzerva kukurice, chren, mleté čierne korenie, soľ.

Ako na to: cviklu a zemiaky varíme v šupke asi 30-40 minút. Potom ich ochladíme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Primiešame nadrobno nakrájanú cibuľu a ostatné suroviny - chren a soľ podľa chuti.

Zemiakové šaláty

Ilustračné foto

...

Niečo nové do kuchyne?