Figy sú starý liečivý prostriedok. Už starí Egypťania vedeli, že pôsobia preventívne proti niektorým chorobám. Figy obsahujú antibakteriálne zložky, enzýmy na podporu trávenia, vlákninu a vyváženú kombináciu 11 vitamínov, 14 minerálov 14 aminokyselín. Navyše zlepšujú náladu a odstraňujú nervozitu.
Čerstvé figy, camembert alebo hermelín, schwarzwaldskú šunku alebo prošuto, med, balzamico.
Figy si umyjeme, osušíme, stonku odrežeme a narežeme zhora do kríža asi tak do polovice figy. Jemne pootvoríme a do každej štrbinky dáme kúsok syra. Obalíme plátkom šunky. Poukladáme do zapekacej misy a dáme zapekať do vyhriatej rúry na 200 stupňov na 10 – 15 minút. Keď figy vyberieme z rúry, prekvapkáme ich medom a balzamicom.
Môžeme podávať. Samotná figa je nízko kalorická. Jedna približne 15 gramová figa má cca 13 – 14 kalórií, aj napriek tomu dobre zasýti a v našom recepte v kombinácii s hermelínom, môžeme kľudne podávať ako zdravý obed alebo ako predjedlo.