Ak sa ocitnete v Trebišove a ponúknu vám podbité bandurky, nemusíte sa obávať žiadneho výprasku. Namiesto toho dostanete skvelé zemiaky na kyslo, ktoré si môžete dopriať spolu s chutnou fašírkou, ktorá vám určite zalezie až za uši. V iných častiach Slovenska sa môžete stretnúť s rôznymi regionálnymi názvami, ako napríklad švábka alebo erteple, ale v každom prípade dostanete k dispozícii iba zemiaky. Je jasné, že zemiaky patria k obľúbeným prísadám na Slovensku, kde sa považujú za druhý chlieb od Dunaja až po Tatry.
Aj keď sú zemiaky považované za rýdzo slovenskú plodinu a sú nevyhnutnou súčasťou tradičných jedál, ich pôvod je v skutočnosti v Amerike. V minulosti zohrali zásadnú úlohu v zachránení Európy pred hladomorom a dodnes sú dôležitou súčasťou stravy mnohých ľudí na celom svete.
Dnes už nepočujeme o novinkách z amerického kontinentu, ktoré by otravovali Európanov, pretože zemiaky sú základnou potravinou mnohých kuchýň a poskytujú potrebnú výživu. Aj keď je zemiak skromnou potravinou, ponúka množstvo možností prípravy. Môžeme ich jesť jednoducho, napríklad upečeného v šupe s maslom, ale najlepšie chutia pomastené kačacím tukom, či s oškvarkami, skutočná delikatesa, naozaj.
Zemiaky síce nemajú luxusný vzhľad a nezapadajú do kategórie zeleninových krásavcov, ale svojou univerzálnou chuťou a vysokou výživovou hodnotou si zaslúžia titul kráľa našich stolov. Takže nezabudnime poďakovať Krištofovi Kolumbovi za objavenie Ameriky a s chuťou sa pustiť do jedla!
Samotné zemiaky môžu byť pre niekoho obyčajné a nie veľmi chutné, preto máme pre teba tri vynikajúce recepty na zemiakové šaláty...
Celý recept >>
Máš rád kyslú zemiakovú polievku? Je fakt dobrá. Máme pre teba tri chutné recepty na polievky zo zemiakov...
Celý recept >>
Máme pre vás vynikajúce recepty zo zemiakov. Získajte inšpiráciu pre jedinečné a jednudoché recepty...
Celý recept >>